Autor zdjęcia/źródło: 123RF
Ciasto na makowiec zawijany zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i od razu wstawiamy do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto i od razu zwijamy roladę. Po wyrośnięciu pieczemy. W międzyczasie przygotowujemy masę makową (przepis poniżej) lub używamy gotowej masy makowej wcześniej osuszonej w piekarniku. Jeśli korzystamy z gotowej masy makowej trzeba ją najpierw podsuszyć. W tym celu masę należy luźno rozłożyć na blaszce do pieczenia i włożyć na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 65°C (przemieszać kilka razy w trakcie suszenia). Zostawić do ostygnięcia. Po osuszeniu odważyć potrzebną ilość.
Składniki na 3 strucle makowe:
Ciasto:
• 380 g mąki pszennej (tortowej, typ 450)
• 7 g suszonych drożdży instant (1 torebka)
• 50 g cukru
• szczypta soli
• 100 ml ciepłego mleka
• 3 jajka (w temp. pokojowej)
• 170 g masła, bardzo miękkiego
Masa makowa (lub 400 g gotowej masy):
• 250 g maku
• 30 g orzechów włoskich
• 30 g rodzynek (sułtanek)
• 30 g smażonej skórki pomarańczowej
• 30 g suszonych moreli lub śliwek lub rodzynek królewskich
• 2 łyżki likieru amaretto (lub 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego)
• 2 łyżki miodu
oraz (zarówno do domowej jak i gotowej masy makowej):
• 3 łyżki miękkiego masła
• 5 jajek (w temp. pokojowej)
• 1/2 szklanki cukru pudru
Lukier cytrynowy:
• 100 g cukru pudru
• 1 limonka lub cytryna
dodatki:
• do posmarowania: żółtko
• do dekoracji: smażona skórka pomarańczowa lub mak
Wykonanie KROK PO KROKU:
Ciasto (dzień wcześniej):
- Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i sól, wymieszać. Dodać ciepłe mleko i wymieszać łyżką lub zacząć miksować mieszadłem miksera. Wbijać kolejno po 1 jajku cały czas miksując lub mieszając łyżką.
- Następnie wyrabiać ciasto mikserem (hakiem) lub ręką przez około 10-15 minut (im lepiej wyrobione ciasto tym lepszy makowiec). Później dodawać stopniowo miękkie masło i wyrabiać jeszcze przez około 5-10 minut (starannie i jak najdłużej wyrobić). Na koniec ciasto ma być gładkie i błyszczące, będzie raczej rzadkie, ale nie będzie się kleiło czy rwało. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na całą noc (lub do 4 dni).
Masa makowa (można przygotować wcześniej):
- Mak wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować przez około 30 minut na małym ogniu. Następnie przecedzić przez gęste sito i zostawić do całkowitego odsączenia. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem o najmniejszych oczkach.
- Do zmielonego maku dodać drobno posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, morele lub śliwki (można je zmielić w maszynce o największych oczkach).
- Dodać amaretto lub aromat migdałowy, miód i wymieszać.
Pieczenie:
- Do masy makowej dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać. Żółtka i jedno białko ubić z cukrem pudrem na gęstą i puszystą masę. Resztę białek ubić w drugiej misce na sztywną pianę (ubijaczka i miska muszą być czyste i suche). Do masy makowej dodać delikatnie mieszając ubite żółtka a następnie białka.
- Przygotować 3 keksówki, najlepiej długie na około 33 cm. Wyłożyć je papierem do pieczenia.
- Wyjąć ciasto z lodówki i od razu, nie czekając aż ciasto się ociepli, wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką. Złączyć je w kulę i podzielić na 3 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować pierwszy placek w kształcie prostokąta o wymiarach około 20 x 30 cm.
- Nałożyć 1/3 część masy makowej zostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu. Zwinąć roladę zlepiając końce, podwinąć je pod spód. Przenieść do keksówki i położyć łączeniem do dołu. Lub zawinąć w pergamin zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie. W ten sam sposób przygotować pozostałe 2 makowce. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch makowców posmarować delikatnie żółtkiem za pomocą pędzelka i wstawić do piekarnika na środkową kratkę (uwaga:sugeruję pieczenie makowców pojedynczo, jeden po drugim, lub ewentualnie upiec najpierw jeden makowiec a później dwa na raz w dużych odstępach). Każdy makowiec piec przez 20 minut.
Lukier cytrynowy:
Cukier puder wsypać do miski, dodać sok z połowy cytryny, wymieszać. Następnie dodawać stopniowo sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej gęstości. Posmarować pędzelkiem po wierzchu makowca, posypać skórką lub makiem.