Krokiety z kapustą i grzybami - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Krokiety z kapustą i grzybami

Może się wydawać, że to zwykłe naleśniki, ale krokiety z kapustą i grzybami podane na wigilijnym stole z czerwonym barszczem to bardzo apetyczne danie. Mają chrupiącą panierkę i rewelacyjnie smakują.

Krokiety z kapustą i grzybami

Autor zdjęcia/źródło: photl.com

Można je podawać z czerwonym barszczem lub same. Również farsz może być inny, często zamiast suszonych grzybów dodaje się pieczarki, na codzień nie ma również przeciwskazań, aby dodać mięso gotowane w rosole, ale na wigilię robimy bezmięsne.


Czas przygotowania: 60 minut

Czas smażenia: 30 minut




Składniki (na 4 porcje):

Farsz:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 3 łyżki oleju do smażenia cebuli i grzybów
  • 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu- do gotowania kapusty
  • sól, pieprz, Vegeta - do smaku

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli - do smaku
  • olej słonecznikowy do smażenia naleśników

Panierka:

  • 2 jajka rozbite z dodatkiem soli i pieprzu
  • bułka tarta do panierowania
  • olej słonecznikowy do smażenia krokietów

Wykonanie KROK PO KROKU:

Wykonanie naleśników:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe (mleko, mąka, jajka, proszek do pieczenia, olej, sól)  dobrze zmiksować ze sobą i pozostawić na 10 minut do zgęstnienia. Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.
  2. Patelnię teflonową rozgrzać na gazie i natłuścić ją kilkoma kroplami oleju słonecznikowego.
  3. Wlać na patelnię małą chochlę ciasta i szybko rozprowadzić po całej powierzchni.
  4. Smażyć cienkie naleśniki na jasny kolor z 2 stron, przewracając drewnianą łopatką.
  5. Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły, wówczas łatwiej się zwijają.


Wykonanie farszu:

  1. Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć i przykryć, a następnie gotować, aż zmiękną.
  2. Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości dodając przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu). Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć i pokroić na drobne kawałki. 
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju słonecznikowym.
  4. Potem dodać obgotowaną i pokrojoną kapustę i obgotowane pokrojone grzyby. 
  5. Dusić wszystko około 30 minut, stale mieszając i dobrze doprawić solą, pieprzem i vegetą. 
  6. Farsz odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na środek każdego naleśnika dajemy farsz i równomiernie rozsmarowujemy po całości i zwijamy w kopertę, tj.: 2 boki zawijamy do środka, lub rulonik. 
  7. Przygotowane krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju słonecznikowym.

Krokiety podajemy na ciepło do czystego wigilijnego barszczu.