Kluski z makiem wigilijne są przepyszne, jeśli przygotowywać je z dobrego, sprawdzonego przepisu. Możesz wykonać naprawdę dużą porcję, bo nawet po świętach smakują dobrze. Mamy dobrą wiadomość dla Pań, którym niekoniecznie wychodzą ciasta. Kluski z makiem wigilijne to dobra słodycz na wigilijnym stole i na dodatek nie potrzebują pieczenia. Są banalnie proste w wykonaniu. Zatem do dzieła!
Kluski z makiem wigilijne – przepis
Składniki:
- Ciasto:
30 dag mąki - jajo
- woda
- szczypta soli.
Masa:
szklanka maku - 3 łyżki miodu
- łyżka smażonej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki rodzynek
- łyżka posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie KROK PO KROKU
Wypłukany mak sparzyć wrzątkiem, trzykrotnie zemleć. W rondlu stopić miód, dodać mak, bakalie, chwilę smażyć. Zagnieść elastyczne makaronowe ciasto, rozwałkować, przesypać mąką, zostawić do lekkiego przeschnięcia. Następnie pokroić na niewielkie kwadraciki, ugotować w osolonym wrzątku, osączyć i wymieszać z masą makową.