Kluski z makiem wigilijne DOBRY PRZEPIS! - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kluski z makiem wigilijne DOBRY PRZEPIS!

Dzieci je po prostu uwielbiają – kluski z makiem. Wigilijne potrawy mogą być ciekawe i wyjątkowe, dlatego mamy specjalnie dla Was dobry przepis.

Kluski z makiem wigilijne DOBRY PRZEPIS!

Kluski z makiem wigilijne są przepyszne, jeśli przygotowywać je z dobrego, sprawdzonego przepisu. Możesz wykonać naprawdę dużą porcję, bo nawet po świętach smakują dobrze. Mamy dobrą wiadomość dla Pań, którym niekoniecznie wychodzą ciasta. Kluski z makiem wigilijne to dobra słodycz na wigilijnym stole i na dodatek nie potrzebują pieczenia. Są banalnie proste w wykonaniu. Zatem do dzieła!



Kluski z makiem wigilijne – przepis

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
  • jajo
  • woda
  • szczypta soli.

    Masa:
    szklanka maku
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie KROK PO KROKU

Wypłukany mak sparzyć wrzątkiem, trzykrotnie zemleć. W rondlu stopić miód, dodać mak, bakalie, chwilę smażyć. Zagnieść elastyczne makaronowe ciasto, rozwałkować, przesypać mąką, zostawić do lekkiego przeschnięcia. Następnie pokroić na niewielkie kwadraciki, ugotować w osolonym wrzątku, osączyć i wymieszać z masą makową.