Kiszone warzywa: pyszności przez cały rok! PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kiszone warzywa: pyszności przez cały rok! PRZEPISY

Kiszone warzywa: pyszności przez cały rok! PRZEPISY

Autor zdjęcia/źródło: Kiszone warzywa, Pixabay

Czas na kiszone warzywa. Latem warto skorzystać z najdorodniejszych plonów, zwłaszcza z własnego ogródka i podarować sobie mnóstwo smaku w zimowe miesiące. Tego lata kisimy:)

Pamiętacie jeszcze? Kiszone warzywa były niegdyś podstawowym źródłem warzyw na polskich stołach zwłaszcza w sezonie jesienno zimowym, gdy brakowało świeżych owoców i warzyw. Obecenie wyraźnie powracamy do tego cudownego zwyczaju zamykania smaków lata w słoikach wspaniale wypracowanego przez nasze mamy i babcie. Napiszcie w komentarzu, co najchętniej kisicie? Może kilka naszych propozycji uda się Wam wykorzystać.

Kiszone warzywa różne

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 1 kalafior
  • 3 pęczki rzodkiewek
  • 2 główki czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 3 litry wody
  • 3 -4 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Obraną marchewkę pokroić w plastry, kalafiora podzielić na małe różyczki, rzodkiewki oczyścić z łodyg i dokładnie umyć, czosnek pokroić na pół.
  2. Warzywa włożyć razem z koprem i kawałkami korzenia chrzanu do słoja lub naczynia kamionkowego. Zalać zimną wodą z solą.
  3. Przykryć talerzem i docisnąć by warzywa były zanurzone. Zostawić w temp. pokojowej 2-4 dni aż będą ukiszone. Poprzekładać do mniejszych słoiczków i przechowywać w lodówce.

Kiszone warzywa - czerwona kapusta


Składniki:

  • 2 kg kapusty czerwonej
  • 2 łyżki soli
  • 3-4 łyżki cukru

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. W kapuście wyciąć głąb i drobno poszatkować. Wymieszać w dużej misce z solą i cukrem i porządnie ubić, by puściła sok. Sok musi przykryć kapustę. Jeśli jest soku zbyt mało dolać trochę przegotowanej, zimnej wody.
    2. Przełożyć kapustę do kamionkowego naczynia i docisnąć ciężkim talerzem np. z kamieniem. Można dolać soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty żeby szybciej ukisiła się czerwona kapusta.
  2. Po ok. 7-10 dniach kapusta będzie ukiszona, poprzekładać do słoików i trzymać w lodówce.

Kiszone warzywa - papryka

Składniki:

  • 12-14 w różnych kolorach
  • 2-3 ostre papryczki
  • 1 główka czosnku przekrojona na pół 
  • 3 listki laurowe
  • 8-10 ziaren ziela angielskiego
  • kilka gałązek kopru
  • 2-3 łyżki soli
  • 2-3 litry wody

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Z umytych papryk wyjąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze (lecz nie za małe) kawałki.
  2. W dużym słoju ułożyć ciasno liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, pikantne papryczki, papryki i koper.
  3. Zalać wszystko rozpuszczoną w wodzie solą, wymieszać dokładnie np. wstrząsając zakręcony słój. Można dodać soku z kiszonych ogórków lub kapusty to szybciej się ukisi.
  4. Do kiszenia zdjąć zakrętkę, docisnąć pływające papryki talerzem, żeby pozostały zanurzone. Kisić ok. 1 tygodnia. Po ukiszeniu przechowywać w lodówce.

Kiszone warzywa - buraki

Składniki:

  • 5 kg buraków
  • 5 litrów wody mineralnej
  • 1 główka czosnku przecięta na pół
  • ½ szklanki soku z kapusty lub ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki soli
  • 4 liście laurowe

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Obrane buraki pokroić na plasterki, cebulę obrać i pokroić w grube plastry, czosnek przeciąć na pół.
  2. Buraki włożyć do kamionkowego naczynia, dodać czosnek i liście laurowe i sól. Zalać zimną wodą mineralną, dodać soku z kapusty lub ogórków. Na wierzch położyć talerz, żeby buraki nie wypływały. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na ok. 5 dni.
  3. Po tym czasie sok powinien być kwaśny. Przełożyć buraki do słoiczków (wraz z sokiem ) i przechowywać w lodówce.

Kiszone warzywa - marchewka

 Składniki:

  • 2 kg marchwi
  • pół główki czosnku
  • 6 listków laurowych
  • kawałek imbiru (3 cm)
  • kawałek chrzanu ( 3 cm)
  • 1 łyżka soli na 1 litr wody
  • woda mineralna
  • 1 cebula
  • Kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Marchewkę obraną ze skóry pokroić w plasterki, cebulę obraną pokroić w duże plastry, czosnek przeciąć na pół.
  2. Marchew, cebulę, czosnek, chrzan, imbir i liście laurowe włożyć do kamionkowego naczynia, zalać wodą mineralną i dodać soku z kapusty lub ogórków, opcjonalnie koper. Marchewki dociążyć talerzem.
  3. Naczynie przykryć czysta ściereczką i zostawić na ok. 5 dni.  Po tym czasie przełożyć kiszonkę do słoików i przechowywać w lodówce.

ZOBACZ TAKŻE:

Przetwory z ogórków TOP 5 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW>>