Karp wigilijny pieczony – PYSZNY PRZEPIS - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Karp wigilijny pieczony – PYSZNY PRZEPIS

Jest królem wigilijnego stołu! Wiecie o jaką potrawę chodzi? Tak – karp wigilijny. Pieczony smakuje wyśmienicie, dlatego podajemy sprawdzony przepis, które podbije serca i podniebienia domowników.

Karp wigilijny pieczony – PYSZNY PRZEPIS

Autor zdjęcia/źródło: Karp wigilijny pieczony @ 123RF

Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw na polskich stołach jest karp wigilijny. Pieczony powinien podawany być na krótko po przygotowaniu, dlatego dobrze zaplanuj sobie przygotowywanie pozostałych potraw, tak aby móc trzymać karpia w piekarniku na godzinę przed samą wigilią. Musisz go od czasu do czasu doglądać, więc warto w tym czasie skupiać się na mniej absorbujących potrawach lub mieć w kuchni pomocnika, który karpia dopilnuje. Pamiętajmy, że ma być przecież pieczony, a nie spalony :).



Karp wigilijny pieczony – przepis

Składniki:

  • 1,5 kg karp
  • cytryna
  • marchew
  • por naciowy
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • łyżka masła
  • olej

Wykonanie KROK PO KROKU:

Rybę najpierw oczyścić, opłukać, osuszyć. Następnie skropić sokiem z połówki cytryny, oprószyć solą, ziołami prowansalskimi. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Resztę cytryny pokroić w plastry.

Białą część pora wraz z marchwią i natką pokroić. Folię aluminiową posmarować oliwą.

W rondelku roztopić masło. Karpia następnie nadziewać warzywami. Na folii układać plasterki świeżej cytryny. Na nich rybę. Przed włożeniem do piekarnika polać rybę masłem. Szczelnie zawinąć folię.

Piec w temperaturze 200 st C. przez około 50 minut.