Autor zdjęcia/źródło: Karp wigilijny pieczony @ 123RF
Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw na polskich stołach jest karp wigilijny. Pieczony powinien podawany być na krótko po przygotowaniu, dlatego dobrze zaplanuj sobie przygotowywanie pozostałych potraw, tak aby móc trzymać karpia w piekarniku na godzinę przed samą wigilią. Musisz go od czasu do czasu doglądać, więc warto w tym czasie skupiać się na mniej absorbujących potrawach lub mieć w kuchni pomocnika, który karpia dopilnuje. Pamiętajmy, że ma być przecież pieczony, a nie spalony :).
Karp wigilijny pieczony – przepis
Składniki:
- 1,5 kg karp
- cytryna
- marchew
- por naciowy
- natka pietruszki
- zioła prowansalskie
- łyżka masła
- olej
Wykonanie KROK PO KROKU:
Rybę najpierw oczyścić, opłukać, osuszyć. Następnie skropić sokiem z połówki cytryny, oprószyć solą, ziołami prowansalskimi. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Resztę cytryny pokroić w plastry.
Białą część pora wraz z marchwią i natką pokroić. Folię aluminiową posmarować oliwą.
W rondelku roztopić masło. Karpia następnie nadziewać warzywami. Na folii układać plasterki świeżej cytryny. Na nich rybę. Przed włożeniem do piekarnika polać rybę masłem. Szczelnie zawinąć folię.
Piec w temperaturze 200 st C. przez około 50 minut.