Ci, którzy zawsze czytają składy na etykietkach przed zakupem produktów, wciąż stnowią niszę wśród konsumentów. Kupujemy szybko, niedbale, nie zaprzątamy sobie głowy trudnymi do zapamiętania nazwami barwników, konserwantów, ulepszaczy smaków i innych dodatków do żywności. Dlaczego mimo wszystko warto zdobyć się na wysiłek planowania zakupów i selektywnego podchodzenia do nabywanych produktów? Przykładem może być karagen i jego podstępna obecność w bardzo wielu produktach spożywczych. Ty też je masz w swojej lodówce.
Co to jest karagen?
Karagen jest cukrem złożonym (polisacharydem), uzyskiwanym z ekstrakcji czerwonych alg morskich. Dodawany do żywności przemysłowej, oznaczany jest symbolem E407 i należy do grupy emulgatorów, stabilizatorów i zagęstników. Jego zadanie to dbałośc o spójną konsystencję wymieszanych w produkcie składników.
O co chodzi z karagenem w produktach spożywczych?
O ile substancja w małych ilościach jest dozwolona przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) dla dziennego spozycia, o tyle jej większa ilość może nieść tragiczne w skutkach konsekwencje. "Cichy morderca" jest bowiem dozwolonym dodatkiem spożywczym, ale na bardzo restrykcyjnych warunkach. Eksperci WHO twierdzą, że karagen stosowany w przemyśle spożywczym dodawany jest w dozwolonych ilościach i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Przyjrzyjmy się jednak faktom.
Maksymalną dzienną dawką karagenu jest 75 mg na kilogram masy ciała. Przykładowo więc osoba ważąca 60 kg może w ciągu doby przyjąć nie więcej niż 4.5 g karagenu. WHO wyraźnie zaznacza jednak, że dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 3.5 g.
Zakładając, że karagen stanowi skład najbardziej popularnych produktów spożywczych - np. jogurty smakowe (dlatego zaleca się podawać dzieciom jogurty naturalne, do których owoce i musy owocowe dodajemy samodzielnie, własnoręcznie je przygotowując), gotowe sosy i dressingi na bazie majonezu, keczup, śmietana, wyroby twarogowe, serki topione, a nawet mleko sojowe i w szczególności gotowe potrawy o dłuższym terminie wazności, to ilość spożywanej dziennie dawki tego polisacharydu znacznie przekracza bezpieczną i dozwoloną normę.
Jak karagen wpływa na zdrowie?
Spożywanie karagenu w ilościach ponad dozwolonych, objawia się niewinnie lecz prowadzić może do najgroźniejszych, zagrażających życiu powikłań zdrowotnych (z nowotworem żołądka na czele)! Zbyt duża ilość karagenu w naszej diecie objawia się m.in. problemami z trawieniem, wzdęciami, biegunkami, zapaleniem jelit czy wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Karagen wpływa także na pojawianie się zaburzeń działania insuliny, a w konsekwencji zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.