Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu: „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.
Książka dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej.
Przybliża Czytelnikowi:
- właściwości glutenu,
- zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych,
- wartość odżywczą produktów bezglutenowych,
- wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych,
- praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych,
- aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowej.
Zdj. mat. prasowe PZWL
Publikację wyróżnia obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach naturalnie niezawierających glutenu oraz w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo.
Książka powstała z myślą o chorych na celiakię i inne choroby glutenozależne, dietetykach, a także osobach gotujących (zawodowo lub w domu).
Dieta bezglutenowa - co wybrać?
Autorzy: Krystyna Iwanow, Wojciech Kłys, Hanna Kunachowicz
Więcej szczegółów tutaj >>