Jedzenie czy odżywianie? 6 mitów na temat diety przyszłej mamy - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jedzenie czy odżywianie? 6 mitów na temat diety przyszłej mamy

Właściwy przebieg ciąży, rozwój malucha w brzuchu i jego zdrowie w późniejszym życiu zależy w ogromnym stopniu od diety przyszłej mamy. Nie wystarczy po prostu jeść - należy prawidłowo się odżywiać. Dbałość o odpowiednio zbilansowany jadłospis oraz bogactwo witamin i minerałów w spożywanych posiłkach powinna towarzyszyć już na etapie planowania dziecka. Skąd czerpać kluczowe składniki odżywcze?

MIT: Jedz codziennie wątróbkę – jest bogata w kwas foliowy

Do niedawna sądzono, że wątróbka jest dobrym źródłem cennych składników odżywczych, ważnych z punktu widzenia zdrowego rozwoju dziecka. Przyszłym mamom zalecano jej spożywanie ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, żelaza i witaminy A.

Witamina A występuje w warzywach i owocach w postaci bezpiecznego dla zdrowia przyszłej mamy i jej dziecka beta-karotenu.

Aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę A wystarczy jeść codziennie dwie marchewki.





Obecnie kobietom w ciąży odradza się jedzenie wątróbki w dużych ilościach, ponieważ narząd ten metabolizuje toksyny. Wysokie stężenie szkodliwych substancji obecnych w wątrobie zwierząt może zaszkodzić zdrowiu mamy i jej dziecka. Ponadto przedawkowanie obecnej w wątróbce witaminy A zwiększa ryzyko wystąpienia wad rozwojowych płodu.

MIT: Ryby są najlepszym i bezpiecznym źródłem kwasu DHA dla przyszłej mamy

Kwas DHA należący do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 to jeden ze składników, których nie powinno zabraknąć w organizmie przyszłej mamy. DHA odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu – stanowi materiał budulcowy mózgu i siatkówki oka. Jest również składnikiem budującym naturalną odporność dziecka.

Ryby to bez wątpienia najbardziej znane źródło kwasu DHA. Niestety w wyniku zanieczyszczenia środowiska, mięso niektórych gatunków ryb morskich może zawierać niebezpieczne dla zdrowego rozwoju płodu toksyny i metale ciężkie m.in. rtęć.

Zgodnie z rekomendacjami Instytutu Matki i Dziecka, przyszła mama powinna szczególnie zwrócić uwagę na rodzaj i sposób podania spożywanych ryb, w tym:

ü  Ze względu na zawartość szkodliwych substancji ograniczyć spożywanie ryb morskich do dwóch porcji tygodniowo (porcja=100 g).

ü  Unikać kupowania ryb wędzonych lub wysoko przetworzonych.  

ü  Całkowicie wyeliminować z diety surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi), ponieważ mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych i pasożytów.

ü  Wstrzymać się od spożywania niektórych gatunków ryb morskich szczególnie zanieczyszczonych rtęcią, m.in. marlina, miecznika, rekina, tuńczyka, ryby maślanej, okonia, węgorza, płoci i dorsza.

DHA z alg jest ważnym składnikiem o działaniu przeciwzapalnym. Badania pokazały, iż suplementacja kwasem DHA zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu o ponad 85%.

Alternatywnym i w opinii ekspertów bezpiecznym źródłem DHA są algi morskie rodzaju Schizochytrium sp.Hodowane w kontrolowanych warunkach algi są wolne od zanieczyszczeń i bezpieczne dla zdrowia mamy i dziecka.

Strzałka w prawo

Sonda

Grafika sondy

Czy zmieniłaś radykalnie coś w trakcie ciąży?

tak, odżywianie
0.0%
podejście do życia
50.0%
zaczęłam bardziej o siebie dbać
50.0%
nic nie zmieniłam w swoim życiu
0.0%