Płatki śniadaniowe – czym się kierować przy wyborze?
Na rynku dostępnych jest wiele produktów, oznaczonych jako płatki śniadaniowe. Nie wszystkie są jednak godne uwagi ze względu duże ilości cukru i sztucznych dodatków. Żeby mieć pewność, że sięgasz po zdrowe płatki, które dostarczą cennych wartości odżywczych, powinieneś przeanalizować skład.
Najlepszym wyborem będą produkty pełnoziarniste, które są naturalne, najmniej przetworzone i pozbawione syntetycznych polepszaczy smaku. Takie płatki na śniadanie cechują się dużą zawartością błonnika, który pomaga regulować pracę układu trawiennego, zapobiega zaparciom i na dłużej zapewnia uczucie sytości. Płatki pełnoziarniste charakteryzują się też niskim indeksem glikemicznym, przez co nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi i utrzymują stabilny poziom energii przez kolejne godziny.
Zdrowe płatki – jak wybrać najlepsze?
Wybierając płatki, warto także uwzględnić smak i właściwości poszczególnych produktów pełnoziarnistych. Wśród najpopularniejszych rodzajów, które idealnie sprawdzą się na zdrowe śniadanie, można wymienić:
- Płatki orkiszowe to jedne z najstarszych zbóż uprawianych przez ludzi. Mają delikatny i słodki smak oraz chrupiącą konsystencję. Są bogate w białko, żelazo, magnez i cynk. Pomagają obniżać poziom cholesterolu i poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
- Płatki śniadaniowe jaglane to bezglutenowe zboże o delikatnym i orzechowym smaku oraz puszystej konsystencji. Są bogate w krzemionkę, która wzmacnia kości i stawy. Mają również właściwości przeciwzapalne i alkalizujące organizm.
- Zdrowe płatki owsiane to najpopularniejsze zboże śniadaniowe. Mają neutralny smak i kremową konsystencję. Są bogate w beta-glukan, który obniża poziom cukru we krwi i cholesterolu. Działają również uspokajająco i antydepresyjnie.
- Płatki na śniadanie pszenne to chrupiące zboże o ostrym i lekko kwaskowym smaku. Są bogate w witaminę E, która działa jako przeciwutleniacz i chroni komórki przed uszkodzeniem. Pobudzają także metabolizm i wspierają szybsze spalanie tłuszczu.
- Płatki żytnie są miękkie, mają ciemny kolor i intensywny smak. Są bogate w lignany, które działają jak fitoestrogeny i regulują poziom hormonów. Ponadto usprawniają proces oczyszczania organizmu z toksyn i podkręcają metabolizm.
Pełnoziarniste płatki śniadaniowe to świetny sposób na zdrowy posiłek dla całej rodziny. Dostarczają energii i składników odżywczych, a przy tym korzystnie wpływają na wygląd i samopoczucie.
Płatki na śniadanie – pomysł na szybkie i zdrowy posiłek
Aby wybrać najlepsze zdrowe śniadanie dla swojej rodziny w postaci płatków, warto spróbować różnych rodzajów zbóż pełnoziarnistych i sprawdzić, które najbardziej Ci smakują i służą Twojemu zdrowiu. Możesz również mieszać ze sobą różne rodzaje płatków śniadaniowych i dodawać do nich inne składniki, takie jak owoce, orzechy czy bakalie. W ten sposób łatwo i szybko skomponujesz pełnowartościowy posiłek na dobre rozpoczęcie dnia.