Jak wybrać najlepsze płatki na zdrowe śniadanie dla całej rodziny? - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak wybrać najlepsze płatki na zdrowe śniadanie dla całej rodziny?

Jak wybrać najlepsze płatki na zdrowe śniadanie dla całej rodziny?

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który powinien dostarczyć energii i kompletu składników odżywczych. Jednym z najprostszych i najzdrowszych sposobów na zaspokojenie głodu rano są płatki z mlekiem lub jogurtem oraz ulubionymi dodatkami. Jak wybrać najlepsze, aby przyrządzić pyszne i zdrowe śniadanie dla całej rodziny? Podpowiadamy!

Płatki śniadaniowe – czym się kierować przy wyborze?

Na rynku dostępnych jest wiele produktów, oznaczonych jako płatki śniadaniowe. Nie wszystkie są jednak godne uwagi ze względu duże ilości cukru i sztucznych dodatków. Żeby mieć pewność, że sięgasz po zdrowe płatki, które dostarczą cennych wartości odżywczych, powinieneś przeanalizować skład.

Najlepszym wyborem będą produkty pełnoziarniste, które są naturalne, najmniej przetworzone i pozbawione syntetycznych polepszaczy smaku. Takie płatki na śniadanie cechują się dużą zawartością błonnika, który pomaga regulować pracę układu trawiennego, zapobiega zaparciom i na dłużej zapewnia uczucie sytości. Płatki pełnoziarniste charakteryzują się też niskim indeksem glikemicznym, przez co nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi i utrzymują stabilny poziom energii przez kolejne godziny.

Zdrowe płatki – jak wybrać najlepsze?

Wybierając płatki, warto także uwzględnić smak i właściwości poszczególnych produktów pełnoziarnistych. Wśród najpopularniejszych rodzajów, które idealnie sprawdzą się na zdrowe śniadanie, można wymienić:

  • Płatki orkiszowe to jedne z najstarszych zbóż uprawianych przez ludzi. Mają delikatny i słodki smak oraz chrupiącą konsystencję. Są bogate w białko, żelazo, magnez i cynk. Pomagają obniżać poziom cholesterolu i poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
  • Płatki śniadaniowe jaglane to bezglutenowe zboże o delikatnym i orzechowym smaku oraz puszystej konsystencji. Są bogate w krzemionkę, która wzmacnia kości i stawy. Mają również właściwości przeciwzapalne i alkalizujące organizm.
  • Zdrowe płatki owsiane to najpopularniejsze zboże śniadaniowe. Mają neutralny smak i kremową konsystencję. Są bogate w beta-glukan, który obniża poziom cukru we krwi i cholesterolu. Działają również uspokajająco i antydepresyjnie.
  • Płatki na śniadanie pszenne to chrupiące zboże o ostrym i lekko kwaskowym smaku. Są bogate w witaminę E, która działa jako przeciwutleniacz i chroni komórki przed uszkodzeniem. Pobudzają także metabolizm i wspierają szybsze spalanie tłuszczu.
  • Płatki żytnie są miękkie, mają ciemny kolor i intensywny smak. Są bogate w lignany, które działają jak fitoestrogeny i regulują poziom hormonów. Ponadto usprawniają proces oczyszczania organizmu z toksyn i podkręcają metabolizm.

Pełnoziarniste płatki śniadaniowe to świetny sposób na zdrowy posiłek dla całej rodziny. Dostarczają energii i składników odżywczych, a przy tym korzystnie wpływają na wygląd i samopoczucie.

Płatki na śniadanie – pomysł na szybkie i zdrowy posiłek

Aby wybrać najlepsze zdrowe śniadanie dla swojej rodziny w postaci płatków, warto spróbować różnych rodzajów zbóż pełnoziarnistych i sprawdzić, które najbardziej Ci smakują i służą Twojemu zdrowiu. Możesz również mieszać ze sobą różne rodzaje płatków śniadaniowych i dodawać do nich inne składniki, takie jak owoce, orzechy czy bakalie. W ten sposób łatwo i szybko skomponujesz pełnowartościowy posiłek na dobre rozpoczęcie dnia.