Jagodowa uczta NAJLEPSZE PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jagodowa uczta NAJLEPSZE PRZEPISY

Jagodowa uczta NAJLEPSZE PRZEPISY

Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ ciasto z jagodami

Lato obfituje w cudowne smaki i kryje w sobie całe bogactwo świeżych, sezonowych owoców i warzyw. Skorzystaj więc z tych dobrodziejstw i urządź sobie jagodową ucztę. Mamy dla ciebie smaczne przepisy na ciasto z jagodami i inne pyszności.

Nadeszła pora na te przepyszne owoce lasu. Zbieranie jagód może być świetną, letnią przygodą dla całej rodziny. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości z łatwością znajdziesz jagody na sklepowych półkach czy bazarkach. W czasie letnich podróży warto też skorzystać i zakupić jagody od przydrożnego sprzedawcy. Na polskich drogach przy lasach znajdziemy dużo takich możliwości. Takie jagody są najświeższe, bo pochodzą prosto z lasu, przy którym się zatrzymaliśmy. Pamiętaj tylko, żeby zawsze przed zjedzeniem dokładnie umyć owoce. Potem możesz już zrobić z nich pyszne ciasto z jagodami lub pierogi czy jagodzianki.

 Poza zniewalającym smakiem jagody kryją w sobie wiele cennych witamin takich jak witamina C, witaminy z grupy B, prowitamina A i wiele soli mineralnych. Dzięki temu mają one właściwości bakteriobójcze, a także działają łagodząco przy zatruciach pokarmowych. Usprawniają przemianę materii, wspomagają trawienie, łagodzą bóle brzucha i pomagają na zaparcia dzięki zawartości garbników. Korzystnie wpływają również na wzrok, ponieważ zawierają antocyjany, które wpływają na prawidłowe widzenie po zmroku. Wyciągi z jagód stosuje się w wielu preparatach wspomagających prawidłowe widzenie. Korzystnie wpływają też na układ krążenia, uszczelniają naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Nie pozostaje nam nic innego jak tylko jeść jagody i robić z nich n. in. pyszne ciasto z jagodami, na które przepis znajdziecie poniżej.

 

Ciasto z jagodami i budyniową pianką

Składniki na kruche ciasto (forma 35 x 20 cm):

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Składniki na piankę:

  • 5 białe
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 125 ml oleju rzepakowego

Oraz:

  • 500 g jagód
  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Wkrój zimne masło i dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części – jedną trochę większą od drugiej i wstaw je do zamrażarki.
  2. Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Po 30 minutach wyjmij większą część ciasta z zamrażarki, zetrzyj do formy i rozprowadź, żeby było w miarę równo. Lekko podpiecz przez około 20 minut w temperaturze 190 st. C. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Przez czas stygnięcia ciasta zrób piankę. Ubij białka na sztywno, następnie stopniowo, małymi porcjami wsypuj oba cukry i cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Potem powoli wsyp budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec powoli wlewaj olej, nie przerywając miksowania na niskich obrotach.
  4. Wyłóż pianę na wystudzony spód. Wyrównaj i poukładaj gęsto jagody. Na wierzch mniejszą część zamrożonego ciasta.
  5. Piecz 30-40 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy ciasto ostygnie możesz je posypać cukrem pudrem.

Jagodzianki

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 40 dag jagód
  • 1 jajko
  • 10 dag grubego cukru

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Drożdże rozmieszaj z mlekiem, łyżką cukru i mąki. Odstaw na jakiś czas do wyrośnięcia.
  2. Żółtka utrzyj z 10 dag cukru, następnie wlej do mąki z wyrośniętym rozczynem. Zagnieć ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
  3. Po ok. godzinie dodaj roztopione, ciepłe masło, dokładnie wyrób. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki. Na każdym kładź łyżkę jagód wymieszanych z 5 cukrem.
  4. Uformuj bułeczki i kładź je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia.
  5. Posmaruj rozmieszanym jajkiem, posyp grubym cukrem. Piecz ok. 25 min w 200 st. C.

Pierogi z jagodami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ok. pół szklanki letniej wody
  • 50 dag mrożonych jagód
  • 5 dag cukru

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Do mąki dodawaj stopniowo letnią wodę i zagniataj ciasto, tak by było gładkie i elastyczne.Jagody wymieszaj z cukrem.
  2. Ciasto rozwałkuj na dość cienkie placki, szklanką lub kubkiem wycinaj z nich krążki. Kładź na nie jagody, dokładnie zlepiaj brzegi.
  3. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 2 min. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmuj je z wody. Podawaj ze śmietaną i cukrem.

Lody jagodowe

Składniki:

  • 200 g jagód
  • 3 łyżki cukru wanilią
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 5 żółtek
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Jagody wsyp do garnka i zasyp połową białego cukru. Podgrzewaj, aż puszczą dużo soku. Rozgnieć owoce i przetrzej przez sitko.
  2. Kremówkę zagotuj. Żółtka utrzej do białości razem z pozostałym cukrem i stale ucierając wlewaj cienkim strumykiem gorącą kremówkę. Przelej do garnka i podgrzej, aż masa będzie gorąca i zacznie oblepiać łyżkę. Nie zagotowuj.. Wszystko przelej przez sito.
  3. Schłodzone mascarpone utrzej i połącz razem z musem jagodowym. Wlewaj porcjami wystudzoną mieszankę jajeczną i połącz wszystko razem. Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

 Owocowe delicje>>

Pyszny porzeczkowiec NAJLEPSZY PRZEPIS>>

Najnowsze komentarze