Jagnięcina z karczochami (przepis Restauracja Włoska Knajpa) - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jagnięcina z karczochami (przepis Restauracja Włoska Knajpa)

Jagnięcina z karczochami (przepis Restauracja Włoska Knajpa)

Autor zdjęcia/źródło: materiały prasowe

Składniki:

  • 1 kg jagnięciny pokrojonej na kawałki
  • 4 karczochy
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1⁄4 szklanki białego wytrawnego wina

Sos:

  • sól
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z cytryny

 

Przygotowanie: W rondelku podsmaż na oliwie kawałki posolonej jagnięciny. Mięso zalej winem i gotuj na dużym ogniu. Gdy część wina wyparuje do mięsa dodaj przyprawy – czosnek i rozmaryn. Karczochy oczyść z wierzchnich liści, przekrój na pół, wyjmij środki i pokrój je na małe ćwiartki. Mięso wyjmij z rondelka a do sosu włóż karczochy. Posól i gotuj przez ok. 3-4 minuty.  Ponownie dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Gotowe mięso ułóż na półmisku.

Sos: W małym naczyniu ubij żółtka z sokiem z cytryny i natką pietruszki. Masę przelej do rondla i mieszaj tak długo, aż przygotowany sos nabierze jednolitej konsystencji. Gdy sos będzie gotowy, polej nim mięso.