Szwedzka sieć stara się podążać za trendami, a czasami lepiej byłoby powiedzieć, że trendy wyznacza. Od lat IKEA znana jest z propagowania zdrowego stylu życia, dbałości o pracowników i niebanalnych pomysłów na aranżację przestrzeni. Do sklepów szwedzkiej sieci podążamy nie tylko na zakupy meblowe, ale również możemy zaopatrzyć się w kulinarne specjały rodem z północy i przy okazji zjeść obiad z całą rodziną.
Kilka lat temu IKEA wprowadziła do menu nową wersję popularnej w Skandynawii mięsnej potrawy - klopsiki wegetariańskie, które cieszą się dużą popularnością. Ostatnio można było usłyszeć o pomyśle na wprowadzenie wegetariańskiego hot doga. Prace nad opracowaniem optymalnej receptury trwają. Trudno sobie wprawdzie wyobrazić smak takiego dania, ale pomysłowi Szwedzi z pewnością zrobią wszystko, aby zadowolić podniebienia osób nie jedzących mięsa.
Najnowszy pomysł poszerzenia menu restauracyjnego jest w porównaniu z wegetariańskim hot dogiem delikatnie mówiąc zaskakujący. Mianowicie doszły nas słuchy o pomyśle na wprowadzenie do IKEA Foods burgera z larwami chrząszcza nocnego. Nie będzie to po prostu kanapka z larwami, tylko mieszanka warzyw (min. buraki i ziemniaki) zawierająca larwy, ale mimo wszystko... Zwolennicy tradycyjnego burgera z wołowiną chyba nie będą zachwyceni. Pomimo mało apetycznie brzmiącego pomysłu na nową potrawę, nam się ten rozmach podoba.