Każdy  zapewne słyszał nie raz, aby uważać na produkty zawierające duża ilość ‘’E” w składzie, szczególnie takich, które mają więcej niż 4 "E".  Powszechna wiedza przeciętnego kupującego jest taka,  iż ‘’E’’ to konserwanty – czyli środki konserwujące, które zapewniają produktom spożywczym świeżość na dłużej. Tymczasem konserwantami jest tylko część z ‘’E”.
                    
                        
                   
                                      
                      Autor zdjęcia/źródło: Internet                    
                                 
          
            
                Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak są osoby, które powinny szczególnie uważać na wszelkie ‘’E’’ w produktach spożywczych, na przykład alergicy, osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego i  dzieci.
 Barwniki i aromaty nadają produktom zapach i smak, a wraz z innymi substancjami – odpowiednią, „zjadliwą” dla oka konsystencję  i barwę – bez nich większość produktów nie wyglądałaby tak zachęcająco, jogurt nie byłby taki puszysty, a napój o smaku pomarańczy miałby prawdopodobnie mleczno-mdły kolor i smak wody z cukrem. Dlatego zastosowanie z punktu widzenia sprzedaży wydaje się uzasadnione, sprzedać się może tylko atrakcyjnie wyglądający produkt: puszysty mus czekoladowy, jeśli zupa z torebki to gęsta i aromatyczna o intensywnym smaku.
Aby ustrzec się przed wszelkimi ‘’E” musielibyśmy zrezygnować na dobre z wielu produktów. Część z nich jest stosunkowo łatwa do wyeliminowania z naszego jadłospisu: gotowe zupki - które wystarczyłoby zastąpić zupami gotowanymi w domu,  a zamiast wszelkich „deserów” z półek w sklepach wybierać tylko dobrej jakości jogurty lub robić samemu w domu (np. z zastosowaniem blendera świeżych lub mrożonych owoców i kefiru). Jednak trudno zrezygnować na przykład z leku jeśli posiada ‘’E’’ – lecz przeważnie jest to nieszkodliwy barwnik.
Warto wiedzieć, że wszelkie tego typu składniki znajdują się przede wszystkim w: kolorowych napojach, żelkach, kolorowych słodyczach (im więcej kolorów tym gorzej dla nas) i ogólnie wyrobach ciastkarskich, konserwach, marmoladach, gotowych deserach, dżemach, wędlinach, gumach do żucia, produktach w proszku: sokach, budyniach, kisielach, galaretkach,
                 
                    
                    
                 
Najważniejsze więc aby pamiętać o zasadzie „mniej niż 4 E” w produkcie.  Warto prześledzić ich listę aby zapamiętać choćby niektóre z najbardziej szkodliwych.
Zakazane są bezwzględnie: E-103, E-105, E-121, E-125, E-126, E-130, E-152, E-181
Reszta jest dopuszczona do użytku, gdyż jej ilość w produkcie nie przekracza dozwolonej dziennej dawki. Mimo wszystko trzeba być świadomym czym może grozić zbyt duże spożycie produktów zawierających ‘’E’’:  
Grupa E-100 Barwniki
- E 102 tartrazyna
 Występowanie: napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe,      musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy
 Działanie: u astmatyków może powodować reakcje alergiczne, bezsenność,      depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację. W połączeniu z benzoesanami      jest podejrzewany o wywoływanie ADHD u dzieci.
- E 104 żółcień chinolinowa
 Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do      ciast;
 Działanie: powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci,      podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla      astmatyków i osób uczulonych na aspirynę .
- E 110 żółć pomarańczowa
 Występowanie: gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady,      płatki zbożowe, marmolady
 Działanie: powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie      nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.
- E 122 azorubina
 Występowanie: aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze i      cukiernicze;
 Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość.
- E 123 amarant
 Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje      alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki;
 Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne,      podejrzewany o działanie rakotwórcze.
- E 124 czerwień koszenilowa
 Występowanie: kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i      cukiernicze, desery, budynie w proszku;
 Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u      dzieci.
- E 127 erytrozyna
 Występowanie: owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe;
 Działanie: dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób z      chorą tarczycą.
- E 131 błękit patentowy
 Występowanie: barwione słodycze, lody;
 Działanie: niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy.
- E 132 indygotyn 
 Występowanie: słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje;
 Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie      rakotwórcze.
- E 142 zieleń
 Występowanie: słodycze, lody, kremy;
 Działanie: reakcje alergiczne, astmatyczne.
- E 150a – E150d karmel
 Występowanie: słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne;
 Działanie: problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do nadpobudliwości.
- E 151 czerń brylantowa
 Występowanie: wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru),      galaretki;
 Działanie: niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na salicylany, może być      przekształcony w jelicie do szkodliwych związków.
- E 173 aluminium
 Występowanie: stosowany tylko do powlekania cienką warstwą powierzchni      zewnętrznych ozdób ciast i tortów;
 Działanie: może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc,      toksyczny dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.
- E 180 litorlubina
 Występowanie: sery;
 Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka,      katar sienny, problemy żołątkowo-jelitowe.
 
Grupa E-200 konserwanty
- E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)
 Występowanie: soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i      warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe;
 Działanie: reakcje alergiczne, wysypki, podrażnia śluzówkę żołądka i      jelit, podejrzewany o działanie rakotwórcze, niebezpieczny dla osób      uczulonych na aspirynę.
- E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego 
 Występowanie: przetwory rybne, margaryny, żelatyna spożywcza, warzywa i      owoce, pasty do zębów;
 Działanie: reakcje alergiczne, podejrzewany o działanie odurzające i      wywoływanie skurczów mięśni.
- E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226,      E227, E228)
 Występowanie: suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy, naturalne soki      owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane;
 Działanie: powodują stratę witaminy B12, reakcje alergiczne, nudności,      bóle głowy, zakłócają pracę jelit, podejrzewane o wywoływanie ataków      astmy.
- E 230 bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 232 ortofenylofenolan sodu
 Występowanie: owoce cytrusowe (stosowane przeciwko rozwojowi grzybów na      owocach, do impregnowania skórek, jako środek insektobójczy);
 Działanie: reakcje alergiczne, zakłócenie czynności skóry.
- E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu
 Występowanie: mięsa, wędliny, ryby;
 Działanie: powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy,      problemy behawioralne, szkodzą przy nadciśnieniu, E250 utrudnia transport      tlenu przez krew.
- E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas
 Występowanie: wędliny, mięsa, sery;
 Działanie: duszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek,      zawroty głowy, problemy behawioralne, mogą przekształcić się w azotyny,      niebezpieczne przy nadciśnieniu.
 E-300 przeciwutleniacze
- E 310 galusan propyl, E 311 galusan oktylu, E 312 galusan dodecylu
 Występowanie: płatki ziemniaczane, guma do żucia;
 Działanie: reakacje alergiczne, wysypka.
- E 320 BHA, E 321 BH
 Występowanie: frytki, ciastka i ciasta wieloowocowe;
 Działanie: zwiększają poziom cholesterolu we krwi.
- E 335 winiany sodu, E 336 winiany potasu 
 Występowanie: wyroby cukiernicze i piekarskie;
 Działanie: mogą działać przeczyszczająco.
E-400 emulgatory 
- E 400 kwas alginowy 
 Występowanie: dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek,      marmolad, budyniów;
 Działanie: obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie,      niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
- E 407 karagen
 Występowanie: śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, mleka      w proszku, mleka zagęszczone;
 Działanie: owrzodzenia układu pokarmowego, zmniejszenie wchłaniania      składników mineralnych (np. potasu), działa przeczyszczająco. Nie powinien      być spożywany przez dzieci.
- E 450 difosforany
 Występowanie: sól, przetwory mięsne, aromatyzowane napoje, sosy, owoce      kandyzowane, chipsy, mleka zagęszczone, zupy i herbaty w proszku, gumy do      żucia, cukier puder;
 Działanie: może zmiejszać przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia,      pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm.
- E461 Metyloceluloza
 Występowanie: wędliny, mięsa, ryby;
 Działanie: może wywołać problemy jelitowe, zaparcia, biegunkę.
E-600 wzmacniacze smaku
- E621 glutaminian sodu MSG 
 Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy,      sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
 Działanie: może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy,      przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność,      osłabienie, otyłość.
- E622 glutaminian potasu 
 Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy,      sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
 Działanie: bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku,      nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.
- E631 inozydian sodu
 Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy,      sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej      zawartości soli;
 Działanie: niewskazany dla osób z kamicą nerkową.
Preparaty zastępujące cukier
- E 951 aspartam 
 Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe      bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe,      dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo,      płatki zbożowe;
 Działanie: może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc,      raka piersi. Niewskazany dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym.
- E 954 sacharyna 
 Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe      bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe,      dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo,      płatki zbożowe; jako dodatek do produktów dla dietetyków.
- Działanie: może powodować nowotwory pęcherza.