Dżem, powidła lub konfitury w roli głównej - przepisy na szybkie śniadanie! - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dżem, powidła lub konfitury w roli głównej - przepisy na szybkie śniadanie!

To, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, wiedzą już dzisiaj wszyscy. Jednak przygotowywane w pośpiechu, często jest powtarzalne i monotonne. Jak zatem w prosty sposób sprawić, aby pierwszy posiłek dnia zaskakiwał różnorodnością smaków i kolorów? Z pomocą przychodzą dżemy, powidła i konfitury.

Truskawkowe, pomarańczowe, malinowe, a może śliwkowe, z aronii lub moreli. Naturalnie gęste, smaczne, pyszne, całe, extra gładkie, doskonałe, treściwe i uznane. Niskosłodzone lub 100% z owoców. Rodzina dżemów, powideł i konfitur Łowicz to ponad trzydzieści kusząco aromatycznych smaków, które możemy odkrywać każdego dnia miesiąca i roku. Sprawią, że codzienne śniadanie będzie miało wyjątkowy smak.


CHRUPIĄCE PODPŁOMYKI Z NISKOSŁODZONYM DŻEMEM Z ARONII

450 g mąki wymieszaj z 2 łyżkami oleju, solą (pół łyżeczki) i 250 ml zimnej wody. Zagniataj przez 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie podziel ciasto na 10 części i każdą z nich rozwałkuj na cieniutkie, podłużne placuszki (ok 5 mm grubości). Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Placuszki polej oliwą, ułóż na nich maliny i tymianek. Piecz w temperaturze 190 st., przez ok. 20 min - aż podpłomyki będą zarumienione. Na ciepłe podpłomyki nałóż dżem niskosłodzony z aronii.

NALEŚNIKI Z MĄKI ORKISZOWEJ Z DŻEMEM POMARAŃCZOWYM I GORZKĄ CZEKOLADĄ

Przygotuj 110 g mąki orkiszowej, 2 jajka, szczyptę soli, 2 łyżki cukru trzcinowego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze 100 ml mleka. Następnie stopniowo dodaj 200 ml mleka i 30 g roztopionego masła. Gładką masę odstaw na pół godziny. Przygotuj patelnię o średnicy ok 18 cm i usmaż naleśniki. Posmaruj każdy z nich cienką warstwą Łowicz 100% z owoców Pomarańcza i złóż w trójkąciki. Posyp gorzką czekoladą startą na tarce, gdy naleśniki są jeszcze ciepłe.

OWSIANKA Z ORZECHAMI I POWIDŁAMI Z WĘGIEREK

Odmierz porcję płatków, na jaką masz ochotę. Zalej zimną wodą, posól szczyptą soli i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie, na suchej patelni praż przez kilka minut orzechy. Przełóż ugotowaną owsiankę do miseczki, dodaj Powidła Węgierkowe Łowicz, łyżkę jogurtu i posyp orzechami.



KASZA MANNA Z EKSTRA GŁADKIM
DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Wlej mleko do garnka i gotuj na małym ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj kaszę manną. Cały czas mieszając, gotuj kaszkę przez ok 10 min. Następnie przelej ją na talerz lub do miseczki i pozwól lekko ostygnąć. Na koniec narysuj apetyczną ozdobę z Łowicz 100% z owoców Extra Gładki. Dzięki temu, kaszka nabierze pysznego, owocowego smaku, któremu trudno się oprzeć.

Podpowiadamy – każdy wzór będzie idealny jeżeli skorzystasz z zestawu do dekorowania ciast!


FIT MUSLI Z JOGURTEM, BANANEM I MALINOWYM DŻEMEM NISKOSŁODZONYM

Przygotuj swoje ulubione musli, 1 jogurt naturalny bez tłuszczu, 1 banana i Dżem niskosłodzony Malinowy Łowicz. Baw się kolorami i kompozycją. Składniki ułóż warstwowo w szklance, w kolejności, na którą masz ochotę.

Dopasuj smak do nastroju – banana możesz wymienić na mango, truskawki, zielone winogrona lub borówki amerykańskie.



SMOOTHIE MORELOWE Z KASZY JAGLANEJ

3-4 łyżki kaszy jaglanej podpraż, przelej wrzątkiem i ugotuj w wodzie na sypko. Odstaw do wystygnięcia. Gdy kasza stygnie masz czas na przygotowanie się do wyjścia. Jesteś gotowa – wymieszaj kaszę z mlekiem ryżowym (½ szklanki), szczyptą cynamonu i Dżemem niskosłodzonym Morelowym Łowicz. Całość zmiksuj na najwyższych obrotach i przelej do buteleczki lub kubka termicznego. Jeżeli smoothie wyszło zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.