Opublikowany przez:
Familiepl
2018-08-14 17:08:29
Pisaliśmy już jak ważna jest dieta w leczeniu oraz w profilaktyce nowotworowej. Dziś kilka słów na temat diety ketogenicznej. Dlaczego może pomóc w leczeniu raka? Czy jest bezpieczna dla każdego? Co jemy na diecie ketogenicznej? Jakich produktów należy unikać?
Dieta ketogeniczna to dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa. Proporcje makroskładników wynoszą mniej więcej: 80-75% kalorii pobieramy z tłuszczy, 25-30% kalorii pobieramy z białek, około 5-10% z węglowodanów. Głównym celem takich proporcji jest zmiana naszego paliwa energetycznego z glukozy na ciała ketonowe – paliwo pozyskiwane z kwasów tłuszczowych. Jest to też rodzaj diety „udającej” stan posty, dlatego ponieważ to właśnie podczas postów/głodówek nasz organizm wykorzystuje ciała ketonowe jako paliwo. Dlaczego taka dieta może być korzystna przy chorobach nowotworowych?
Co jemy na diecie ketogenicznej?
W diecie ketogenicznej eliminujemy źródła węglowodanów takie jak kasze, ryż, pieczywo, makarony, mąki, zboża, słodkie owoce, bataty, nadmiar słodkich warzyw takich jak gotowana marchew, ziemniaki (te ostatnie okazjonalnie można włączyć w późniejszych etapach diety). Wbrew pozorom dieta ta jest smaczna, prosta w przygotowaniu, bardzo bogata odżywczo. Warto jednak na początku skorzystać z dobrego dietetyka, zwłaszcza takiego który na co dzień pracuje na diecie ketogenicznej, dlatego że na początku łatwo o błędy, które mogą zaważyć na adaptacji do ciał ketonowych. W przypadku chorób nowotworowych dieta ketogeniczna powinna być z lekką restrykcją kaloryczną, aby przyniosła pożądane skutki.
Warto na koniec wspomnieć, ze nie każda osoba odniesie korzyści z diety ketogenicznej. Każdy z nas jest inny – zarówno pod kątem metabolicznym jak i genetycznym i nie każdy poczuje się dobrze na tej diecie. Przeciwwskazaniem są na pewno ostra niewydolność wątroby, pewne polimorfizmy genetyczne związane z wytwarzaniem i utylizacją ciał ketonowych (występujące na szczęście bardzo rzadko), czasem dyskomfort pacjenta związany z tak dużymi zmianami w diecie. Dlatego warto zawsze podchodzić indywidualnie do każdej osoby i dopiero po analizie wyników badań oraz po dokładnym wywiadzie z daną osobą zadecydować, jaka dieta będzie dla danej osoby optymalna.
Justyna Posłuszna
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!