Czereśnie należą do wartościowych owoców. Wpływają na wygląd i zdrowie, a nawet pomagają leczyć niektóre dolegliwości, np. artretyzm. Porcja czereśni dostarcza też dużej dawki jodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Czereśnie zawierają potas, który usuwa nadmair soli. Dlatego też wpływają one dobrze na serce, nerki oraz stawy. Zawarte w nich witaminy A i C oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Czereśnie polecane się na opuchnięte i zwyrodniałe stawy. Przyrządźmy wspaniały kompot z czereśni. Możemy też zrobić jego zapas na zimę
Kompot z czereśni na zimę
Składniki na jeden słoik:
- 200 g czereśni
- 200 ml wody
- 100 g cukru
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Słoiki myjemy dokładnie i parzymy w gorącym piekarniku.
2. Owoce myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki. Wkładamy do słoików zapełniając 3/4 słoika.
3. Gotujemy syrop z wody i cukru. Na 200 ml wody dodajemy 100 g cukru.
4. Gorącym syropem zalewamy słoiki do pełna, wycieramy gwint i zakręcamy mocno.
5. Pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania się wody.
Kompot z czereśni z porzeczkami
Składniki:
- 40 dag czereśni
- 3 łyżki cukru
- skórka otarta z cytryny
- 1/2 szklanki nektaru z porzeczek
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Czereśnie umyć, oberwać szypułki i odpestkować.
- Zagotować wodę z cukrem i skórką z cytryny.
- Do wrzątku wsypać owoce i gotować
- Dodać nektar porzeczkowy.
- Kompot ostudzić i przelać z owocami do dzbanka
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Owoce egzotyczne - zasmakuj czegoś nowego>>
Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko!>>