Autor zdjęcia/źródło: photl.com
Kiedy pojawia się problem?
Przełyk w dolnej części przechodzi przez przeponę, która oddziela klatkę piersiową od jamy brzusznej - miejsce to nazywamy rozworem przełykowym. Między innymi otyłość i zwiększone ciśnienie wewnątrzbrzuszne, może doprowadzić do przemieszczenia się części żołądka do klatki piersiowej. To schorzenie nazywamy przepukliną rozworu przełykowego i zdarza się dość często.
Wędrówka przełyku w stronę jamy brzusznej, powoduje dostanie się kwaśnych soków z żołądka do przełyku. Pojawia się nieprzyjemne uczucie zgagi, które nasila się w pozycji leżącej. Towarzyszyć temu uczuciu może niestrawność, wzdęcia i bolesne uczucie palenia w dolnej części gardła.
Co jeść? Czego nie jeść?
W przypadku przepukliny rozworu przełykowego nie należy spożywać dużych i ciężkostrawnych posiłków, które dodatkowo obciążają żołądek. Lepiej zdecydować się na większą ilość posiłków, ale mniejszych i lżejszych. Co więcej, palenie nie pomaga w schorzeniu i lepiej całkowicie z niego zrezygnować, gdyż zwiększa wydzielanie kwaśnych soków w żołądku. Warto zrezygnować z tłustych i smażonych potraw oraz z produktów, które wywołują zgagę.
Korzystne jest picie wody i herbat ziołowych. Rezygnujemy jednak z herbaty z mięty pieprzowej, która, działając podobnie jak kawa i alkohol, prowadzi do otwarcia zwieracza przełyku – a tym samym do przepływu soków trawiennych z żołądka do przełyku.
Unikamy napojów gazowanych oraz napojów gorących. Te pierwsze przyczyniają się do częstego odbijania się, a te drugie do podrażnienia śluzówki żołądka.
Zanim się położysz…
…lepiej strawić to, co się zjadło. Zaleca się unikania kładzenia się tuż po posiłku. Co więcej, zdecydowanie lepiej odpoczywa się w pozycji leżącej, gdy żołądek jest pusty – czyli co najmniej 3 godziny po posiłku powinniśmy udać się spać.
Korzystne dla naszego żołądka i samopoczucie może okazać się również dodawanie do potraw ziół, ułatwiających trawienie: rozmaryn, szałwia, estragon, koperek, mięta i koper włoski.