Opublikowany przez:
Redakcja
2025-11-27 12:38:25
Autor zdjęcia/źródło: Fadime Demirtaş – wyświetl więcej z Pexels
Anemia (niedokrwistość) jest jednym z najczęstszych powikłań w przebiegu ciąży. Szacuje się, że dotyka ona od 30 do 70% ciężarnych kobiet na całym świecie.
Zaraz odpowiemy na najczęstsze pytania dotyczące tego zagadnienia:
Anemia (niedokrwistość) jest chorobowym stanem organizmu, który prowadzi do zmniejszenia zdolności transportowych tlenu do tkanek organizmu. W zależności od stopnia upośledzenia, niewystarczająca ilość tlenu prowadzi do osłabienia o różnym stopniu nasilenia. Pod wspólnym pojęciem anemii rozumie się grupę zaburzeń, które charakteryzują się zbyt niskim poziomem hemoglobiny (białko w czerwonych krwinkach), liczby czerwonych krwinek (erytrocytów) lub hematokrytu we krwi. Hemoglobina to białko w czerwonych krwinkach, które odpowiada za przenoszenie tlenu z płuc do reszty ciała.
Istnieje przynajmniej kilka podręcznikowych klasyfikacji anemii. Z uwagi na przyczynę i rodzaj niedoborów rozróżnia się następujące rodzaje anemii:
Foliany są niezbędne do rozwoju tkanek szybko rosnących, takich jak szpik kostny, w tym czerwone krwinki, oraz tkanki rozwijającego się płodu. Niedobór folianów może być więc przyczyną niedokrwistości ciężarnych oraz poronień i wad wrodzonych u płodu, w szczególności wad cewy nerwowej. Syntetyczną formą folianów jest stosowany w suplementach i wzbogacanej żywności kwas foliowy. Naturalne foliany (witamina B9) znajdują się w zielonych warzywach liściastych, owocach i roślinach strączkowych. w dużych ilościach znajduje się na przykład w zielonych częściach roślin;
Niedobór żelaza jest główną przyczyną niedokrwistości (anemii), występuje nawet u 50% ciężarnych kobiet. Jego leczenie jest szalenie istotne dla uniknięcia negatywnych konsekwencji nie tylko dla ciężarnej, ale także dla płodu, w tym dla zmniejszenia ryzyka konieczności przetaczania krwi w okresie okołoporodowym. Żelazo ma również kluczowe znaczenie dla rozwoju i dojrzewania mózgu dziecka. Proces ten przebiega szczególnie intensywnie pod koniec ciąży i w pierwszych miesiącach życia dziecka.
Największe zapotrzebowanie na żelazo występuje w trzecim trymestrze ciąży, kiedy organizm nienarodzonego jeszcze dziecka gromadzi zapasy żelaza, niezbędnego w stadium intensywnego wzrastania w trakcie pierwszych 4-6 miesięcy życia. W tym okresie żelazo pobierane jest od matki przez dziecko poprzez łożysko.
Prawidłowy poziom żelaza w ciąży zapobiega niedotlenieniu zarówno matki, jak i dziecka. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek znacznie wzrasta u kobiety ciężarnej – nawet do 6 mg/dobę w III trymestrze ciąży.
Ryzyko anemii dotyczy większości kobiet w ciąży. Największe zagrożenie anemią występuje między innymi:
W czasie ciąży w ciele kobiety dochodzi do wielu zmian, również w układzie krążenia. Szczególnie wzrasta objętość osocza (o 40–60%) przy jednoczesnym spadku hemoglobiny. Zmiany te najczęściej zauważalne są między 17. a 36. tygodniem ciąży. Według Światowej Organizacji Zdrowia o niedokrwistości u kobiet ciężarnych można mówić, jeśli ilość hemoglobiny przyjmie wartości poniżej 11g/dl w badaniach laboratoryjnych w I i III trymestrze lub 10,5g/dl w II trymestrze.
Anemia w ciąży i jej objawy są bardzo charakterystyczne i z tej przyczyny łatwo zauważalne. Najczęściej pojawiają się więc:
Nieleczona anemia może skutkować powikłaniami zdrowia nie tylko u ciężarnej kobiety, ale także w organizmie rozwijającego się w jej ciele dziecka. Niedobór żelaza, folianów lub witaminy B12 jest stanem przejściowym i niezagrażającym ani życiu matki, ani też dziecka.
Najprostszym badaniem, które pozwala wykryć anemię, jest badanie morfologii krwi. Gdy tylko zauważy się któryś z wcześniej wymienionych symptomów, należy się skonsultować się z lekarzem, który zleci zapewne wykonanie stosownego badania krwi.
Brak odpowiednich składników pokarmowych w kluczowym dla rozwoju dziecka momencie może nieść ze sobą poważne następstwa. Następstwa takie dotyczą także jego mamy. Jakie są konsekwencje anemii w ciąży? Najczęściej spotykane negatywne skutki anemii w ciąży to:
W przypadku potwierdzenia któregoś z rodzajów anemii, lekarz proponuje odpowiednią terapię, która będzie indywidualnie dostosowana do stanu pacjentki.
W przypadku wykrycia niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza w ciąży skuteczne okazują się:
Co powinna jeść ciężarna? To jest kwestia absolutnie podstawowa! Odpowiedni jadłospis ma zarazem znaczenie profilaktycznie oraz wspomagające leczenie farmakologiczne w sytuacji, gdy anemia w ciąży się pojawi. Praktycznie nie wymyślono lepszego sposobu na dostarczenie organizmowi substancji jak ich spożywanie z pokarmem, w postaci naturalnych produktów. Dieta kobiety ciężarnej powinna być więc bogata w pokarmy o wysokiej wartości odżywczej, które będą zaspakajać zapotrzebowanie nie tylko na witaminę B12, foliany i żelazo, ale również pozostałe mikroelementy, konieczne do poprawnego funkcjonowania organizmu.
Dieta taka powinna więc zawierać zrównoważone ilości następujących składników:
Spożywane jedzenie powinno się przede wszystkim składać ze zróżnicowanych oraz nieprzetworzonych, lub nisko przetworzonych produktów. Dzięki temu wszystkie konieczne składniki będą mogły być dostarczane wraz z posiłkami. W przypadku komponowania posiłków należy brać pod uwagę straty witamin i minerałów w trakcie obróbki produktów (np. dla witaminy C problematyczne jest nawet samo krojenie czy obieranie owoców i warzyw).
Ponieważ witamina C wspiera wchłanianie żelaza, do posiłków bogatych w żelazo dobrze jest dodawać paprykę, pomidory, kiwi, truskawki czy też owoce cytrusowe w stanie nieprzetworzonym.
Jedną z podstawowych substancji, które powinny przyjmować kobiety zarówno w ciąży, jak i w trakcie planowania ciąży, jest żelazo. Może być ono stosowane nie tylko w celu uzupełnienia rozpoznanych jego niedoborów, ale również ma wpływ na poprawę samopoczucia i zniwelowanie uczucia ciągłego zmęczenia. Gdy wykryty zostanie niedobór żelaza w krwi, zaleca się przyjmowanie ok. 60–120 mg żelaza dziennie. Jednakże dokładną dawkę suplementowanego żelaza należy zawsze skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym.
Dostępne na rynku suplementy dla kobiet w ciąży zawierają nie tylko żelazo, ale również laktoferynę, cholinę, DHA i kompleks niezbędnych składników wyselekcjonowanych pod względem korzystnego wpływu na matkę i dziecko. Są one polecane kobietom w II i III trymestrze ciąży oraz podczas karmienia piersią. Laktoferyna ułatwia wchłanianie żelaza oraz wpływa na funkcje układu odpornościowego. Cholina wraz z zawartym kwasem foliowym, witaminą B12 oraz B6 wspomagają utrzymanie prawidłowego metabolizmu homocysteiny, która ma korzystny wpływ na przebieg ciąży i zdrowie dziecka. Jod wraz z selenem pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy, zaś witamina D pomaga w zachowaniu zdrowych kości i zębów.
Ostateczną decyzję o suplementowaniu diety kobiety ciężarnej może podjąć tylko i wyłącznie lekarz prowadzący!
W przypadku stwierdzenia niedoborów pokarmowych warto wiedzieć czego należy unikać. W niedokrwistości biorącej się z niedoboru żelaza, zalecane jest unikanie substancji, które zaburzają wchłanianie tego pierwiastka. Należy do nich przede wszystkim:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!