Bylica roczna – naturalne, zdrowe uzupełnienie diety dla układu odpornościowego - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Bylica roczna – naturalne, zdrowe uzupełnienie diety dla układu odpornościowego

Bylica roczna – naturalne, zdrowe uzupełnienie diety dla układu odpornościowego

Autor zdjęcia/źródło: Canva, Bylica roczna na odporność

Artemisia annua, znana jako bylica roczna, to roślina o długiej historii stosowania w medycynie tradycyjnej, szczególnie w Azji. Współczesne badania naukowe potwierdzają jej potencjał w wspieraniu zdrowia metabolicznego, odpornościowego i oddechowego. Suplementacja bylicą roczną może być korzystna dla osób poszukujących naturalnych metod wspomagania organizmu.

Rola ziół w utrzymaniu zdrowia

Zioła od wieków stanowią integralną część medycyny naturalnej, oferując wsparcie w utrzymaniu homeostazy organizmu. Artemisia annua zawiera artemizyninę oraz inne związki bioaktywne, które wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i immunomodulujące.

Badania wskazują, że ekstrakty z tej rośliny mogą wpływać na różne aspekty zdrowia, w tym na metabolizm, układ odpornościowy i oddechowy. Działanie artemizyny warto rozważyć w kontekście profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Wpływ bylicy rocznej na metabolizm

Metabolizm to ogół procesów biochemicznych, które umożliwiają organizmowi pozyskiwanie energii, syntezę i rozkład związków chemicznych, a także usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Prawidłowy metabolizm oznacza efektywne wykorzystanie składników odżywczych (węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i minerałów) dostarczanych z pożywieniem.

Metabolizm może być modulowany przez składniki roślinne. Artemisia annua wpływa na enzymy cytochromu P450, co może zwiększać biodostępność artemizyniny i innych substancji. Ponadto, ekstrakty z bylicy rocznej wykazują działanie przeciwutleniające/przeciwzapalne, poprzez redukuję stresu oksydacyjnego i wspomaganie metabolizmu lipidów. Te właściwości mogą przyczyniać się do poprawy ogólnego stanu zdrowia metabolicznego.

Stosowanie Artemisia annua poprawia skład mikroflory jelitowej, wspomaga wykorzystanie substancji odżywczych przyczyniając się do utrzymania prawidłowej masy ciała, a także przyspieszenia metabolizmu.

Układ odpornościowy i działanie przeciw patogenom

Artemisia annua wykazuje wielokierunkowe działanie immunomodulujące i przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu może wspierać organizm w walce z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i pasożytniczymi. Artemisia annua wykazuje działanie przeciwwirusowe, hamując replikację wirusów takich jak HSV-1, EBV i SARS-CoV-2, poprzez wpływ na szlaki sygnałowe i syntezę białek wirusowych.

Badania wskazują, że wyciągi z bylicy rocznej mogą hamować nadmierną produkcję cytokin prozapalnych (m.in. TNF-α, IL-6), co przeciwdziała tzw. burzy cytokinowej. Ponadto bylica roczna aktywuje komórki odpornościowe, a zwłaszcza monocyty i makrofagi, które odgrywają kluczową rolę w pierwszej linii obrony immunologicznej.

Układ oddechowy

Zdrowie układu oddechowego jest szczególnie ważne w kontekście infekcji i alergii. Ekstrakty z Artemisia annua, obecnie m.in. w suplemencie diety Uwemba-Pastilles®, wykazują działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie dróg oddechowych, co może łagodzić objawy astmy i innych schorzeń układu oddechowego. Ponadto Artemisia annua posiada zdolność programowania genów mitochondrialnych i wytwarzania bioenergii, zmniejszając stres oksydacyjny i stan zapalny w kontekście chorób płuc.

Suplementację Artemisia annua wzmacnia działanie cynku oraz tymianku, poprzez ich synergiczne działanie. Tymianek zawarty w produkcie Uwemba-Pastilles® posiada właściwości antyseptyczne, wspomagające oczyszczanie dróg oddechowych i łagodzące kaszel. Z kolei dodatek cynku odgrywa rolę w utrzymaniu zdrowia układu oddechowego, wspierając funkcjonowanie błon śluzowych i obronę przed patogenami.

-------

Autorka: Mgr inż. Emilia Roenig

Specjalistka w dziedzinie dietetyki klinicznej i psychodietetyki.

W swojej praktyce zawodowej opiera się na najnowszych badaniach naukowych, które jak mocno wierzy, powinny leżeć u podstaw skutecznego doradztwa żywieniowego. Zwolenniczka traktowania dietetyki jako działu medycyny. Posiada doświadczenie w prowadzeniu pacjentów z ciężkimi oraz przewlekłymi chorobami. Uważa, że zdrowe żywienie powinno przynosić lekkość ciała i ducha, co można osiągnąć stosując przystępne metody.