Biszkopt bezglutenowy – najlepsze przepisy - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Biszkopt bezglutenowy – najlepsze przepisy

Biszkopt bezglutenowy – najlepsze przepisy

Autor zdjęcia/źródło: Biszkopt bezglutenowy – najlepsze przepisy @ Pexels z Pixabay

Podstawą wielu ciast, w tym również tortu urodzinowego dla malucha jest biszkopt, ale co zrobić jeśli malec jest alergikiem i nie toleruje glutenu? Na szczęście można w takiej sytuacji upiec biszkopt bezglutenowy, który smakiem i konsystencją zupełnie nie odbiega od swojej klasycznej wersji. Poznaj więc 2 najlepsze i najsmaczniejsze przepisy na biszkopt bezglutenowy.

Żadne dziecko nie wyobraża sobie urodzin bez tortu. Co jednak począć jeśli malec ma alergię na gluten i klasyczny tort czy inne ciasto nie wchodzą w grę? Skorzystaj z tego przepisu na biszkopt bezglutenowy, aby Twój mały alergik mógł cieszyć się pysznym smakiem swojego tortu.

Biszkopt bezglutenowy – jak go zrobić?

Mamy alergików nie mają łatwo. Wydaje się, że wystarczy wyeliminować nietolerowany przez dziecko składnik pokarmowy i problem z głowy. No tak, ale eliminując gluten usuwamy z menu dziecka większość ciast, pieczywa, ciasteczek, makaronów, sosów czy płatków śniadaniowych. Są to głównie podstawowe produkty żywnościowe (no i kilka słodkich przyjemności), więc konieczne jest zastąpienie ich alternatywną wersją bez glutenu.

W przypadku biszkoptu nie wystarczy jednak zamienić klasyczną mąkę pszenną na mąkę bezglutenową, ważne jest również zachowanie odpowiednich proporcji reszty składników. Pamiętaj też, że proszek do pieczenia również zawiera gluten, dlatego zastąp go specjalnym bezglutenowym dostępnym w sklepach i na stoiskach ze zdrową żywnością.

Biszkopt bezglutenowy #1 – najlepsze przepisy

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Mąki przesiej przez sito i wymieszaj.
  2. Białka ubij na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaj powoli cukier cały czas miksując, a następnie dodaj żółtka. Do tak powstałej masy dodawaj partiami mąki. Mieszaj wszystko delikatnie i niezbyt długo.
  3. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 30 minut, do suchego patyczka.
  4. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika, a gdy przestygnie, jeszcze lekko ciepły wyjmij z piekarnika i pozostaw w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga: Biszkopt z mąki kukurydzianej dobrze jest nasączyć ponczem przed położeniem na niego masy, bo jest on dość suchy, bardziej niż klasyczny biszkopt z mąki pszennej. Biszkopty bez glutenu mają też tendencję do zapadania się na środku, jednak da się to zakamuflować grubszą warstwą masy. Biszkopt bezglutenowy jest również bardziej kruchy niż ciasto z glutenem, dlatego uważaj, żeby się nie połamał w czasie krojenia go na blaty.

Biszkopt bezglutenowy #2

Składniki:

  • 5 jajek
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g mąki bezglutenowej (np. mieszanki mąk ryżowej, gryczanej, ziemniaczanej i tapioki)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszaj ze sobą mąki i proszek do pieczenia.
  2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj do nich suche składnik i olej. Wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką.
  3. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Delikatnie przelej do niej gotową masę i wyrównaj.
  4. Piecz w temperaturze 170 st. C przez około 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Przestudź w formie, następnie wyjmij i wystudź na kratce.

Uwaga: Ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne za sprawą oleju, lepiej więc go dodatkowo nie nasączać. Trzeba również uważać w czasie krojenia go na blaty, ponieważ jest bardziej kruche niż ciasto z mąką pszenną i łatwo pęka.

CZYTAJ TEŻ:

Nietolerancja glutenu objawy i leczenie - WARTO WIEDZIEĆ!>>