Wiele osób o poranku je w pośpiechu, popijając kromkę chleba kawą. Jednak to nie jest zdrowy nawyk. W ten sposób można doprowadzić do powstania wielu kłopotów trawiennych, a także nagłego spadku energii w ciągu dnia. Zatem jeśli chcesz rozpocząć dzień z przytupem i zapewnić sobie wystarczająco dużo siły do działania aż do wieczora, zaplanuj i dobrze skomponuj swoje śniadanie.
Zdrowe śniadanie – czego unikać?
Wchodząc do sklepu, można zauważyć pełne półki produktów, które są polecane na śniadanie. Jednak, wbrew zachętom producentów, nie każdy z nich sprawdzi się na pierwszy posiłek dnia, ze względu na ubogi skład.
Szczególnie należy unikać:
- płatków śniadaniowych – dotyczy to zarówno wersji kukurydzianej, jak i smakowej. Te produkty zawierają dużą ilość cukru, dzięki czemu zapewniają organizmowi zastrzyk energii, jednak na bardzo krótki czas. W rezultacie bardzo szybko znów się jest głodnym, co często prowadzi do pojawienia się ochoty na kolejne słodkie przekąski. Nie wpływa to korzystnie na zdrowie, ponieważ nadmiar cukru wiąże się np. ze wzrostem ryzyka rozwoju cukrzycy lub próchnicy,
- parówek – to wysoko przetworzony produkt, którego bardzo częste spożycie może powodować np. wzrost ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Do tego parówki są źródłem tłuszczów nasyconych, które są zaliczane do kategorii „niekorzystnych”, powodujących np. wzrost poziomu złego cholesterolu. W związku z tym nie należy sięgać po nie zbyt często,
- jasnego pieczywa – jest produkowane z bardzo oczyszczonych ziaren, zatem ma niewiele witamin, minerałów czy błonnika. Przez to jego spożywanie nie niesie żadnych korzyści dla zdrowia. Zapewnia jedynie dawkę łatwo przyswajalnych węglowodanów, które szybko podnoszą np. poziom cukru we krwi. To z kolei sprzyja rozwojowi np. chorób cywilizacyjnych.
– Należy pamiętać, że podstawą każdego zdrowego posiłku, w tym także śniadania, jest zachowanie równowagi pomiędzy ilością węglowodanów, tłuszczów i białek. Tylko tak można zapewnić swojemu organizmowi energię do działania oraz składniki potrzebne np. do budowy tkanek czy prawidłowego funkcjonowania organów wewnętrznych przez cały dzień – wyjaśnia ekspert Nice To Fit You. – Dobrym sposobem na zapewnienie sobie zdrowego bilansu tych makroskładników jest np. sięgnięcie po dietę pudełkową – dodaje.
Zdrowe śniadania – co wybrać?
Zastanawiasz się, co warto jeść na śniadanie? Właściwym wyborem będą produkty bogate w witaminy, sole mineralne, a także błonnik pokarmowy, np.:
- świeże owoce i warzywa,
- chudy nabiał,
- pełnoziarniste pieczywo,
- grube kasze,
- górskie płatki owsiane, jęczmienne lub gryczane,
- jajka,
- chude mięso.
Dobrym pomysłem jest dodanie do posiłku łyżki oleju roślinnego lub garści orzechów. Zapewniądawkę zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te składniki wspierają funkcjonowanie mózgu i zdolność do koncentracji.
Pamiętaj! Jeśli wybierzesz dobre produkty na śniadanie, dostarczysz sobie zdrowej energii, której nie zabraknie aż do wieczora. Spróbuj!