Magnez – niezbędny w diecie Magnez jest niezbędny dla zdrowia, ponieważ rozpoczyna...
Coraz więcej osób, w tym dzieci i młodzież zmaga się z nadwagą i otyłością. Kiedy zmiana diety i aktywność fizyczna nie przynoszą oczekiwanych skutków, warto poszukać ukrytej przyczyny. Może być nią na przykład insulinooporność....
A jak jest z bakaliami? W dzisiejszym tekście chcielibyśmy skupić się właśnie na tych produktach, które z jednej strony są pełne cennych składników odżywczych, a z drugiej potrafią stać się silnymi alergenami. Prawidłowe żywienie dziecka – piramida żywienia i aktywności fizycznej Żywienie...
Suplementy BOBICA to produkty PREMIUM, które składają się w 100% z warzyw i owoców dojrzewających w chorwackim słońcu, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Są bezpieczne dla kobiet w ciąży i dzieci. Dlatego poprosiliśmy rodziców - użytkowników Familie.pl, o...
Łuszczyca jest przewlekłą, nawrotową chorobą zapalną skóry o podłożu autoimmunologicznym. Charakteryzuje się okresami zaostrzeń i remisji. Najczęściej występuje postać plackowata, powodująca występowanie ognisk chorobowych pod postacią czerwonych „blaszek” pokrytych srebrzystą łuską, które występują...
Jak wspomóc pracę układu immunologicznego? Częste choroby dziecka – skąd to wynika? Układ immunologiczny ma chronić organizm przed zagrożeniem ze strony czynników zewnętrznych, jednak jego sprawność często zależy od wielu czynników, m.in. uwarunkowań genetycznych, płci, wieku, żywienia...
O ważnej roli mleka dla rozwoju dziecka i mocnych kości, mogliśmy usłyszeć na konferencji prasowej, która odbyła się w ramach programu "Mamy kota na punkcie mleka" w Warszawie. W panelu dyskusyjnym...
Zaparcie to bardzo powszechna dolegliwość. O zaparciach mówimy wtedy, kiedy mamy problemy z oddaniem stolca. Towarzyszy temu często dyskomfort w obrębie przewodu pokarmowego – wzdęcia, uczucie pełności, rozpierania, czy nawet bólu. Jak często powinniśmy oddawać stolec? Przynajmniej...
Dobre tłuszcze, które przyjmujesz w swojej ciążowej diecie, są odpowiedzialne za tworzenie się nowych połączeń w stale rozwijającym się mózgu...
Jak zły cholesterol wpływa na organizm człowieka? W...
Krótka charakterystyka różnych gatunków mięs. Kupując wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, czy koninę powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Dobra wołowina musi być jędrna w dotyku i jasnoczerwonego koloru. Im kolor...
W wielu potrawach ocet jabłkowy używany jest jako dodatek do sałatek i dań mięsnych. Przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych, usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, a w rezultacie przyczynia się do obniżenia wagi. Ocet pomaga...
Przyczyny PCOS nie są do końca poznane, jednak ogromny wpływ na występowanie tego zaburzenia ma nadmierna masa ciała oraz insulinooporność. Do objawów choroby zalicza się również występowanie nadmiernego owłosienia (hirsutyzm), zaburzenia gospodarki lipidowej, cukrzycę typu II czy trądzik. Zespół...
Strączki najczęściej kojarzymy z dietą wegetariańską i wegańską. To dlatego, że są cennym źródłem białka roślinnego i świetnie zastępują produkty zwierzęce. Najróżniejsze odmiany grochu (dzieci lubią młody), zielony groszek, fasoli, soczewicy czy bób są również jednym z elementów diety zalecanym w...
Chcesz kupić ser, niby proste, a tymczasem w sklepie czekają na Ciebie dziesiątki propozycji i produktów. Jak kupić dobry żółty ser? I jak wybrać ten najlepszy dla zdrowia Twojej rodziny, który jednocześnie będzie pyszny? Przeczytaj nasz poradnik, aby kupować świadomie.
Mleko kokosowe wytwarzane jest z miąższu kokosa, ma biały kolor i jest gęste w przeciwieństwie do soku z kokosa, który jest przezroczysty i wodnisty, a z którym często mleko kokosowe jest mylone. Sok z kokosa zwany również wodą kokosową, znajduje się wewnątrz orzecha kokosowego...
Jadłospis przyszłej mamy powinien zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze i mineralne oraz witaminy. Jednym słowem przepisy dla kobiet w ciąży powinny uwzględniać wszystkie grupy produktów spożywczych. Na talerzu powinny znaleźć się produkty zbożowe, nabiał, mięso, warzywa, owoce, jaja, ryby...
I choć wydawać by się mogło, że nadmiar soli wpływa tylko na nadciśnienie tętnicze, jej spożywanie w zbyt dużej ilości może mieć daleko idące skutki.
Oczywistym jest, że występowanie dolegliwości chorobowych może obniżać jakość życia, w ten pośredni więc sposób odżywianie determinuje...