Lato jest wyjątkową porą roku. Oprócz pięknej pogody, słońca i urlopu, daje nam to, co najlepszej dla skóry – świeże owoce i warzywa, z których samodzielnie możemy przygotować domowe maseczki na twarz, szyję i dekolt. A więc drogie dziewczyny i panie, zajrzyjmy do naszego...
Karczoch pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, obecnie uprawiany w całej Europie i Ameryce Północnej.
W tym roku postanowiliśmy postawić maly foliaczek na naszej działce, szkoda nam było pomidorków z przed roku, ktore nie zdąrzyły w gruncie dojrzeć. Głównym konstruktorem foliaka był mó mąż ale młody dzielnie mu pomagał i nie mógł się doczekać kiedy zamieszkają w...
Kasze to wszak jedno z najbardziej wartościowych źródeł składników odżywczych i mineralnych oraz witamin, które warto regularnie włączać do swojego jadłospisu. Ty też kochasz gryczaną, pęczak i kuskus? Przygotowaliśmy dla Ciebie pomysły na 3 pyszne i proste dania z kaszą, których musisz spróbować! 1....
Po pojawieniu się noworodka, świat zmienia się o 180 stopni, noce są nieprzepasane, a kobieta potrzebuje intensywnej regeneracji, aby jak najszybciej wrócić do formy i odzyskać siły. Niestety, wiele kobiet po ciąży,...
Wiele z tych zmian wiąże się z intensywną produkcją żywności, która generuje tony nienadających się do recyklingu odpadów, zanieczyszcza glebę, zużywa ogromne ilości wody, a proces dystrybucji żywności generuje sporą ilość CO2. Jednym ze sposobów na zmniejszenie...
Papryka zajmuje istotne miejsce w kulinarnej historii Europy. Szacuje się, że pierwsza oficjalna wzmianka na temat „czerwonego złota”, jak zwykli mówić o niej Węgrzy, pochodzi od lekarza uczestniczącego w jednej z wypraw Krzysztofa Kolumba. Znane są różne odmiany tego lubianego...
Białko, czyli dlaczego warto jeść mięso? Odchudzanie to dosyć prosty - z punktu widzenia biochemii - proces. Polega on na wygenerowaniu ujemnego bilansu energetycznego organizmu, a w konsekwencji - na spaleniu nadmiaru tłuszczu. Mitem jest stwierdzenie, że spalanie tkanki tłuszczowej...
Kolejny dzień i znów szukanie pomysłu na obiad. Gdy do tego dochodzi jeszcze praca, zakupy i spacer z maluchem nie ma już zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś pożywnego, ciepłego i przede wszystkim smacznego. Na szczęście mamy sposoby, żeby przygotować taki obiad w...
Latem powinniśmy wybierać potrawy lekkostrawne, zawierające dużo warzyw i owoców, które o tej porze roku są ogólnodostępne. Zbyt ciężkie dania, szczególnie te smażone, zawierające duże ilości tłuszczu, mięsa i soli mogą przeciążać organizm oraz powodować wzrost temperatury...
Najczęstszymi czynnikami ryzyka zbyt niskiego poziomu witaminy C są niewłaściwa dieta, anoreksja, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów i niektóre choroby. Objawy niedoboru mogą trwać miesiącami. Co powinno wzbudzić niepokój? 1. Zmęczenie i zły nastrój Zmęczenie,...
Sok z wyciskarki ma zupełnie inne właściwości produkty pochodzące z półek sklepowych - nawet te z krótkim terminem przydatności. Dlaczego warto pić soki świeżo wyciskane? Mogą zastąpić praktycznie każdy posiłek. Ich przygotowanie wymaga niewiele czasu, więc łatwo...
W wakacje Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bąblowicą. To groźna choroba, którą można się zarazić jedząc niemyte owoce: jagody, poziomki, porzeczki, agrest i borówki amerykańskie, zwłaszcza zbierane w lesie i z domowych ogródków. Bąblowica jest niebezpieczna dla...
Good mood food to inaczej produkty, które powodują dobry nastrój. Kakao oczywiście również do nich należy i instynktownie po nie sięgamy, ponieważ słodki smak kojarzy nam się z przyjemnością i spokojem. Jednak nie jest to największy nasz sprzymierzeniec w walce...
DLACZEGO WARTO ŚWIĘTOWAĆ CODZIENNIE? – OPINIE EKSPERTÓW Dietetyk – siła ze zbóż na dobry dzień Rosnący...
Chłodziarko-zamrażarki Liebherr wyposażono w serię innowacyjnych rozwiązań i technologii, co w połączeniu z atrakcyjną ceną oraz optymalną wydajnością energetyczną w klasie A++, spełnia oczekiwania osób poszukujących najlepszych rozwiązań.
Dania z grilla - zdrowe grillowanie Przed przystąpieniem do grillowania powinniśmy zadbać, aby przygotowane przez nas potrawy były jak najbardziej zdrowe. Pojęcie zdrowe nie oznacza tylko potraw o niskiej zawartości tłuszczu, z dodatkiem...
Dlaczego powinniśmy jeść makaron? Makaron wyrabia się z odpowiednio wyrobionego ciasta z mąki, jaj i soli, które następnie się suszy. Specjalistami w tym procesie zostali Włosi – przodują także w rankingach zajadania się tym specjałem. Polacy natomiast pozostają za nimi...
Zrezygnujmy z dużych ilości tłuszczu używanego do smażenia oraz dodawajmy dużo warzyw do potraw. Przygotowywane w ten sposób potrawy będą przede wszystkim miały mniej kalorii a dzięki warzywom staną lekkostrawne i zdrowe. A oto proste triki na dietetyczne przepisy jakie powinnaś zastosować...
Bób - właściwości Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie...