Bakterie Salmonelli pochodzą z rodziny gram ujemnych, które odpowiadają za powstawanie wielu chorób układu pokarmowego u ludzi. Obecnie znamy ponad 2500 rodzajów bakterii Salmonella, do najpopularniejszych należą: Salmonella typhi i paradury, Salmonella paratyphi, Salmonella bongori oraz Salmonella...
W popularnych nasionach sezamu wykryto bakterie Salmonelli Amsterdam i Salmonelli Livingstone. GIS wydał już ostrzeżenie publiczne dotyczące jednej partii produktu „Kresto - Sezam”. Przypomnijmy tylko, że sezam indyjski jest bardzo zdrową rośliną oleistą, której nasiona dostarczają...
GIS ostrzega przed spożywaniem sezamu znanej marki, którego partia jest zanieczyszczona bakteriami Salmonella. Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek partii produktu pn. „KRESTO SEZAM”, 500 g. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella...
W wyniku kontroli urzędowej Inspekcji Weterynaryjnej wykryto bakterię Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka. Mięso...
GIS ostrzega, iż spożycie produktu zawierającego bakterię Salmonella Anatum wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Zaleca się nie spożywać mleka w proszku z wskazanej w komunikacie partii produktu.
Jaja są jednym z niezbędnych składników odżywczych w naszej diecie. Zawierają wiele potrzebnych witamin, m.in. A, B12, D ,E i K, kwas foliowy, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez, selen, kwasy omega 3. Jaja są także źródłem dobrze przyswajanego białka. Spożywamy je w różnej...
Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w 2 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Bakteriami Salomonelli, mogą być groźne dla człowieka. Salmonella to najliczniejszy rodzaj Gram-ujemnych, pałeczkowatych bakterii rodziny Enterobacteriaceae, które mogą powodować silne zatrucia pokarmowe występujące głownie z biegunką, wymiotami, gorączką. Czasami zatrucie może być tak...
Pieprz to przyprawa, której w kuchni używamy bardzo często. U większości odmian duża zawartość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny nadaje charakterystyczny, palący smak. Zawartość piperyny powoduje, że pieprz zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Wspomaga także przemianę materii i działa...
Rukola jest popularną i zdrową rośliną, chętnie spożywaną zarówno oddzielnie, jak i w mieszkankach sałat. Mimo, że kojarzona z sałatą, Rokietta siewna, pochodzi z rodziny kapustowatych – czyli bliżej jej do jarmużu czy brokułów. Ta roślina pochodzenia śródziemnomorskiego jest niezwykle bogata w wapno,...
Ziele angielskie to znana przyprawa, która chętnie jest używana w naszej kuchni. Nie dość, że wydobywa i podkreśla smak potraw, to dodatkowo zawiera witaminę C, A i ryboflawiny, a także wpływa na przyswajanie selenu i witaminy B. łagodzi również zgagę i usprawnia procesy trawienia. GIS wydał niedawno...
Sezon letni wiążę się ze szczytem zachorowań na zatrucia pokarmowe. Zwłaszcza gdy, przez dłuższy czas temperatura powietrza oscyluje wokół 30 stopni Celsjusza. Szybszemu psuciu się żywności najbardziej sprzyja jej niewłaściwe przechowywanie – zbyt długo poza lodówką, częściowe...
Pestycydy są to naturalne lub syntetyczne substancje, które zwalczają szkodliwe i niepożądane organizmy. Wykorzystuje się je do likwidowania grzybów, chwastów czy pleśni. Również stymulują...
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez niemiecką firmę Kervan GmbH Berlin owycofaniu określonej poniżej partii chałwy ze względu na stwierdzenie w niej obecności bakterii Salmonella...
Do napisania tego artykuł zachęciła nas głośna w ostatnich dniach seria zatruć pokarmowych wywołanych prawdopodobnie salmonellą, do których doszło w znanej sieci kawiarni Green Cafe Nero. Zgodnie z informacjami podanymi przez badający problem Sanepid dojść miało do przerwania...
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o dobrowolnym wycofaniu prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial wskazanych produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium. Ferrero Polska Commercial poinformowała...
Latem, a zwłaszcza w czasie upałów, możemy zauważyć w parkach i okolicznych fontannach dzieci, które chętnie się w nich pluskają. A tymczasem GIS ostrzega, aby tego unikać! Kąpiele w fontannie niebezpieczne dla zdrowia Lato dopiero się rozpoczęła, ale po ostatniej fali upałów, prognozy...
Produkty zakazane w ciąży Kobiety w ciąży są bardziej narażone na zatrucia pokarmowe wywołane między innymi bakteriami salmonelli i listerii. Bakterie te przedostają się przez barierę łożyskową i są bardzo niebezpieczne dla płodu! To dlatego wśród produktów zabronionych...
Dotychczasowe regulacje podatkowe przewidują, że samotny rodzić może się rozliczać wspólnie z dzieckiem. W ten sposób dochód osoby samotnie wychowującej dziecko jest obliczany jako dwukrotność podatku, który jest liczony od połowy dochodów. Na wczorajszej Sejmowej Komisji Finansów wprowadzono...