Trójglicerydy są to organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym...
- jest organicznym związkiem chemicznym, podstawowym męskim steroidowym hormonem płciowym. Jest produkowany przez komórki...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: chude mięso, wątróbka, ryby, tuńczyk, łosoś. Produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, orzechy ziemne i migdały,...
Mleko kobiece pokarm, który wytwarza kobieta dla swojego nowonarodzonego dziecka. Mleko które wydziela samica ssaka...
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
ARYTMIA- zaburzenie pracy serca spowodowane jego przyspieszeniem lub zwolnieniem. Zdrowe serce wykonuje 60-100 uderzeń na minutę. Część z nas sporadycznie miewa arytmię- najczęściej jest to kołatanie, które polega na dodatkowych skurczach serca i jeśli nie zdarza się...
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, będący największym skupiskiem światłoczułych receptorów siatkówki, czyli tzw. czopków. Zwyrodnieniowe zapalenie plamki żółtej nazywa się Age-related Macular Degeneration (w skrócie AMD)....