Od pewnego czasu otyłość i nadwaga to problem nie tylko ludzi dorosłych. Coraz częściej dotyka...
Endywia charakteryzuje się niską wartością energetyczną, zalecana zatem jest do spożywania przez osoby zagrożone nadwagą i otyłością. Cechuje ją bogactwo składników odżywczych oraz biologicznie czynnych związków, takich jak laktony seskwiterpenowe – intybina....
Przeziębienie czy grypa? Na początku, najważniejsze...
Skuś się Soczysta, smaczna i zdrowa. Śliwka zawiera niewielką ilość kalorii, a do tego jest cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Główną...
Magnez – niezbędny w diecie Magnez jest niezbędny dla zdrowia, ponieważ rozpoczyna...
Metody tworzenia wyników badań • Metoda ilościowa pozwala określić dokładny poziom danego elementu i wyrażona...
W czasach naszych przodkiń medycyna nie była rozwinięta, a ciąża dla kobiety była bardzo tajemniczym stanem. Skutkiem niewystarczającej wiedzy medycznej była duża śmiertelność niemowląt. Niewiasta nie wiedząc czym była spowodowana...
Zawarte w żółtkach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytyna działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Zapobiegają też odkładaniu się płytki miażdżycowej, która przyczynia się do powstawania sklerozy.
Mam za sobą – łącznie – ponad roczny staż w karmieniu piersią. Starszą córkę karmiłam 4 i pół miesiąca, synka karmię już 8 miesięcy i póki co końca nie widać. :) Tak – jestem zwolenniczką naturalnego karmienia, ale uważam, że każda kobieta ma prawo do własnego...
- Badania naukowe i praktyka kliniczna wykazały, że najskuteczniejszym sposobem przywracania prawidłowego nawodnienia jest podawanie tzw. doustnych płynów nawadniających – DNP. Produkty te doskonale przyjmowane są przez organizm...
Terapeuci medycyny naturalnej zalecają codziennie nawet trzy ,cztery łyżki miodu. Warto wiedzieć, że najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest picie miodu rozcieńczonego w wodzie. Rozpuścimy go na kilka godzin przed spożyciem, np. przygotujmy go wieczorem, a...
W grotach solnych panuje mikroklimat zbliżony do tego nad morzem, nic więc dziwnego, że zaczynamy z nich korzystać równie chętnie jak z saun czy z basenów. Wbrew nazwie, grot solnych nie musimy szukać w górach czy w uzdrowiskach — coraz...
Odparzona pupa może się zdarzyć u każdego maluszka, zarówno wychowywanego w pieluszkach tetrowych, jak i popularnych pampersach. Powstawaniu pieluszkowego zapalenia skóry sprzyja oczywiście brak dostępu powietrza i styczność skóry z...
Smażone zastąp gotowanym Letnie menu powinno składać się z potraw lekkostrawnych i niskoprzetworzonych....
Historia czekolady sięga 2,5 tysiąca lat. Czekolada uzyskiwana z nasion kakaowca, uprawiana była przez plemię Olmeków zamieszkujących Amerykę Środkową. W późniejszych czasach wiedza o uprawianiu kakaowców przekazana została Majom. Już wtedy znane były lecznicze właściwości czekolady. Wykorzystywano...
Mniszek lekarski to jedna z najpopularniejszych i najczęściej występujących na polskich polach i łąkach roślina. Kwitnie żółtymi, dużymi kwiatami. Kwiatostany mniszka, osadzone są pojedynczo, na dość grubej,...
Witamina C, która występuje w kwaszonej kapuście, pomaga w walce z drobnoustrojami i wzmacnia odporność. Sok można stosować do płukania gardła przy infekcji górnych dróg oddechowych. Zawiera on również witaminę B12, która pomaga zachować idealną pracę umysłu i dobry nastrój, a w dodatku uodparnia...
Imbir do Polski sprowadzili Krzyżacy. Ratował on ich przed dolegliwościami żołądkowymi. Jak się okazuje imbir wraz z Krzyżakami...
Oto kilka propozycji, jak urozmaicić codzienne posiłki i uchronić bliskich przed chorobą, co może wydawać się szczególnie trudne w okresie jesienno – zimowym. Do 5 razy sztuka Według Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien jeść warzywa i owoce...