Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...
Baby - lead weaning (BLW) to metoda wprowadzania stałych posiłków do diety dziecka nazywana też "samokarmieniem". Metoda ta zakłada ominięcie etapu papek, pokarmów zmiksowanych i karmienia łyżeczką.BLW zakłada bowiem naukę samodzielnego...
Suplementy diety to produkty, które mają w swoim składzie substancje odżywcze i ma na celu uzupełnienie diety w minerały, witaminy bądź inne składniki służące poprawie naszego zdrowia, urody, samopoczucia i profilaktyce chorób. Suplementy diety nie są traktowane jak leki i nie mogą...
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...