W rzeczywistości, nielekowe sposoby jej zmniejszenia mogą być w niektórych przypadkach bardzo pomocne. Pamiętaj jednak, że podwyższone ciśnienie krwi zawsze powinno być postrzegane jako niepokojący znak, że Twoje zdrowie wymaga większej uwagi niż wcześniej. Przyczyn wysokiego ciśnienia krwi...
Jak uszczęśliwić swoje jelita? Przede wszystkim dbając o to, by produkty, które do nich trafiają były świeże i zdrowe. Kolorowe warzywa i owoce, a także produkty pełnoziarniste, są bogatym źródłem składników odżywczych i błonnika, który pomaga w regulacji procesów trawiennych....
1. Za małe główne posiłki w ciągu dnia Głód objawiający się niedługo po zjedzeniu śniadania czy obiadu może świadczyć o tym, że po prostu jesz za mało i Twój organizm daje Ci o tym znać uczuciem głodu. Warto wtedy pomyśleć o powiększeniu posiłku...
Wiosna to doskonały czas żeby obudzić się z zimowego letargu i rozpocząć wdrażanie zdrowych nawyków żywieniowych. Coraz piękniejsza pogoda i dłuższy dzień sprawiają, że nie tylko wstaje nam się łatwiej, ale też mamy coraz więcej energii na zwiększenie aktywności i walkę z własnymi słabościami. Wiosna...
Zima powoli odchodzi w niepamięć, dni są dłuższe i cieplejsze, a co za tym idzie przypływa nam więcej energii do działania i chęci zadbania o siebie. Stawiamy sobie nowe cele: zdrowsza dieta, więcej ruchu czy zrzucenie kilogramów, które przybyły podczas zimowych wieczorów. Chcemy oczyścić swój organizm,...
Dzień Babci i Dzień Dziadka będzie w tym roku nieco odmienny od lat poprzednich. Wielu seniorów nie zobaczy się na żywo ze swoimi wnukami. Jest to nieco przykre, ale postarajmy się wytłumaczyć dzieciom, że dbanie o zdrowie babci i dziadka, którzy mogą nieco gorzej znieść...
Babcia i dziadek są osobami szczególnymi w naszym życiu. Zawsze mają czas, znają ciekawe historie, gotują pyszne obiady, rozpieszczają i pocieszają, zawsze mocno przytulają. Bardzo nam zależy, byśmy byli razem jak najdłużej! Dzień...
Sezon na przeziębienia właśnie się rozpoczyna, ale jest jeszcze czas, żeby zadbać o zdrowie dziecka i podnieść jego odporność. Często wystarczy kilka prostych zmian w stylu życia malucha, aby zaczęło mniej chorować i cieszyło dobrym zdrowiem. Małe dzieci mają ciągły kontakt z patogenami -...
Za oknem coraz bardziej jesiennie i chłodno, warto więc zadbać o odporność u dziecka, bo sezon na choroby nadchodzi wielkimi krokami. Zmiany temperatur, a także większa ilość patogenów w otoczeniu sprzyjają sezonowym grypom, przeziębieniom i katarom. Odporność...
Początkowo gruszki rosły w umiarkowanej strefie Eurazji, ale sięgały tak daleko na północ jak jabłonie, ponieważ potrzebują więcej ciepła. Gruszki są najsmaczniejsze na przełomie lata i jesieni. Najlepiej kupować je we wrześniu i zjadać bez przetwarzania....
Dieta FODMAP pojawia się coraz częściej w pytaniach na forach internetowych dotyczących zdrowego stylu życia. Najczęściej informacji szukamy w sieci, czasem w książkach. Natrafiamy tam na niezliczoną ilość nowych diet i komentarzy. Łatwo można się w nich pogubić. Szczególnie, że ich nazwy potrafią...
Obecnie coraz więcej osób – szczególnie rodziców – zainteresowanych jest zdrowym odżywianiem swojej rodziny. W zmianie nawyków żywieniowych mogą im pomóc ekologiczne kasze pozyskiwane z polskich niskoprzetworzonych zbóż. Takie produkty ma w swojej ofercie marka Helpa, założona przez lekarza i dietetyka. Polskie...
Z pomocą przychodzi odpowiedni sposób żywienia, który pomaga zapobiegać rozwojowi i nawrotom próchnicy. Z drugiej strony, jeżeli spożywamy niezdrowe posiłki możemy mieć problemy z uzębieniem. Związane to jest również ze strukturą żywności, która przylega...
Okres wiosenny oznacza, że nasz organizm narażony jest na duże zmiany temperatur, deszcz, wiatr, czasem jeszcze mróz oraz suche powietrze. Nie sprzyja to naszemu zdrowiu, co widać po nawracających przeziębieniach. Sięgamy po kolejne lekarstwa, które na chwilę przynoszą ulgę, bo działają jedynie na...
Utrzymuje się zwykle tydzień i nie pozostawia powikłań. Jednak gdy się pojawi, może sprawiać trudności w codziennym funkcjonowaniu, dlatego ważne jest odpowiednie i szybkie postępowanie. Odpoczynek w domu Rezygnacja z codziennych obowiązków i pozostanie w domu to pierwsza...
Do czego wykorzystujemy ocet jabłkowy w kuchni? Ocet jabłkowy sprawdza się jako dodatek do potraw. Świetnie zastępuje sok z cytryny, a zaledwie jedna łyżeczka złagodzi smak zbyt ostrej potrawy. Czy wiesz, że: niewielka ilość octu jabłkowego dodana do gotującej się kapusty...
Tymczasem im częściej wywieszane są białe flagi w kwestii żywienia tym bardziej utrwalone zostają nawyki, które już towarzyszą dziecku przez całe życie. Wobec tego rodzi się pytanie czy trzeba zmuszać dziecko do przyjmowania nowych pokarmów? Absolutnie nie....
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Ciało człowieka składa się w 80% z wody, ciało dziecka w ok. 75%. Zachowanie odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu jest zatem bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Organizm nawadnia nie tylko woda, bo do spożywanych w ciągu dnia płynów należą też...
Przekąski piknikowe dla dzieci powinny być małe, aby zmieściły się w małej rączce i koszyku piknikowym oraz kolorowe, żeby swoim wyglądem zachęcały do ich zjedzenia. Pod względem praktycznym jest to również bardzo wygodne, bo nieduże kawałki łatwo spakujesz w pojemniki...