Jabłka to jedne z najbardziej popularnych, ale i najzdrowszych owoców spożywanych przez Polaków. Zjadane, jako świeży owoc zawierają witaminę C (8 mg w 100 g świeżego jabłka), większość innych witamin i minerałów (potas, żelazo, magnez), dużą ilość błonnika...
Ciało człowieka jest jak skomplikowana maszyna, w której zachodzą różne procesy. Procesy te powodują, iż człowiek, a dokładnie jego ciało, wydziela wiele mniej lub bardziej przyjemnych zapachów. Na przykład zapach świeżego potu nie jest zwykle bardzo przykry...
Aronia pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim. Jej surowe owoce są cierpkie w smaku, jednak można temu zaradzić przemrażając je. Doskonale...
Eksperci, naukowcy, lekarze polecają zacząć przygotowania już rok wcześniej. Pierwsze tygodnie ciąży są niezwykle istotne z punktu widzenia prawidłowego...
Zasady żywieniowe, którymi powinny się kierować przyszłe mamusie są zależne od wieku ciąży. Zawsze musimy jednak pamiętać, że to co trafia do naszego brzuszka jest też pokarmem dla maleńkiego lokatora, który się w nim rozwija....
Pietruszka zwyczajna osiąga wysokość do około 50 cm, ma pierzaste listki, w ładnym, połyskującym, zielonym kolorze (jaśniejsze i mniejsze niż u selera). Kwitnie kwiatami drobnymi, zielonożółtymi i zebranymi w baldach złożony z 10 do 20 szypułek. Owocami są jajowate rozłupnie, brunatnozielonkawej...
To ostatni moment przed zimą, by skorzystać z darów lasów i sadów. Owoce prosto z drzew mają najwięcej wartości odżywczych. Najlepsze są, kiedy jest na nie sezon. Gdy staną się podstawą naszej diety, skorzysta na tym...
Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum L.) jest wieloletnią rośliną uprawianą dla pozyskiwania mięsistych ogonków liściowych. Rośliny rabarbaru nie mają dużych wymagań cieplnych. Na świecie występuje wiele gatunków należących do rodziny Rheum,...
Seler to bardzo popularne warzywo w Polsce. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce, oraz w Polsce na wyspie Uznam. Jest uprawiany w wielu regionach świata.Seler charakteryzuje...
Wszystkie buraki obecnie uprawiane tj. pastewne, cukrowe, czerwone lub boćwina, pochodzą od dzikiego buraka który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. Obecnie burak czerwony uprawiany jest...
Analizę metod naturalnej regulacji płodności należałoby rozpocząć od poznania zasad sterujących fizyczną płodnością mężczyzny i kobiety. Mężczyzna został stworzony tak, iż jest płodny aż do późnej starości swojego życia. Jego płodność ma charakter ciągły. Stopniowo wytwarzane są w organizmie mężczyzny...
Pozytywne skojarzenia dotyczące jedzenia budowane są w człowieku od dzieciństwa. Płaczące niemowlę uspokaja się po wtuleniu w matkę i otrzymaniu pokarmu. Starsze dzieci są motywowane i nagradzane za pomocą łakoci. Nawet dorośli serwują sobie...
Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – to roślina należąca do rodziny psiankowatych . Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez znanego podróżnika i żeglarza – Krzysztofa Kolumba. Natomiast na polskich...
Orzech włoski (Juglans regia) to drzewo z rodziny orzechowatych, pochodzące z Azji i uprawiane w wielu krajach europejskich, a także w Turcji, Iranie, Chinach i Japonii.Orzech jest drzewem długowiecznym, jednopiennym, o rozłożystej koronie, osiągającym wysokość ponad 30 metrów....
Ocet jabłkowy odkrywa przed nami to, co cenne w pożywieniu. Dostarczane przez ocet jabłkowy minerały i pierwiastki...
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) należy do rodziny pokrzywowatych. Jest rośliną trwałą. Rośnie na polach, miedzach, pod lasami, przy drogach leśnych, w sadach, wokół ogrodzeń, oraz wszędzie tam, gdzie trawa przez dłuższy czas jest nieskoszona.Osiąga ponad metr wysokości, ma czworokanciastą...
W latach siedemdziesiątych XX wieku, dietetycy dopatrzyli się związku między podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a ilością zjedzonych jajek. Pogląd ten funkcjonował w naszym społeczeństwie przez kilkanaście lat, ale ostatnio okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie...
Rzeżucha znana jest również pod nazwą pieprzyca. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających...
Olej kokosowy, podobnie jak oliwa z oliwek, jest produktem spożywczym stosowanym równie często jako kosmetyk. Zwolenniczki ekostylu, miłośniczki kosmetyków naturalnych i domowych sposobów pielęgnacji urody, powinny odkryć jego szczególne...
Bakalie zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Łagodzą dolegliwości żołądkowe, a nawet pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom. Mogą je jeść wszyscy, nawet dzieci, kobiety w ciąży i osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Ci ostatni powinni jednak pamiętać, że dziennie...