Dzieci uwielbiają podgryzać bułeczkę w czasie spaceru czy podczas śniadania rodziców. Już 8-10 miesięczne maluchy chętnie zajadają pieczywo. Poznały już smak pierwszych warzyw i owoców oraz kasz również zawierających gluten, więc pieczywo jest kolejnym etapem rozszerzania...
Dla kogo przeznaczona jest suplementacja preparatami probiotycznymi i kiedy powinno się ją stosować? Probiotyki – Definicja WHO Obecnie obowiązującą definicją probiotyków jest ta, którą podały w 2002 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa...
Kaki owoc, czyli persymona pochodzi z Chin i Japonii. Ma kształt pomidora z trochę grubszą od niego gładką i sprężystą skórką w różnych odcieniach koloru pomarańczowego lub czerwonego. Miąższ kaki jest jasnopomarańczowy, a smakiem owoc ten przypomina trochę śliwkę. Na...
Sezon na dynię w pełni, więc warto skorzystać ze wszystkich możliwości jakie daje to niezwykłe warzywo. Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych przepisów znajdziesz poniżej, a wśród nich zupa z dyni na ostro z imbirem i curry lub z łagodnym mlekiem kokosowym. Dynię...
Choć aloes pochodzi z pustynnych terenów Afryki możesz go wyhodować również na własnym parapecie. Zaliczany jest od do sukulentów, czyli roślin kumulujących wodę, dzięki czemu mogą one przetrwać nawet suszę. Najbardziej powszechne jego odmiany to aloes drzewiasty (Aloes...
Sól emska to biały, słonawy proszek złożony z siarczanów i chlorków sodu i magnezu oraz węglanu sodowego. Ma ona silne właściwości antyseptyczne, wykrztuśne i alkalizujące. Sól emska dostępna jest w aptekach w postaci tabletek do ssania lub musujących tabletek do rozpuszczania...
Katar, kaszel czy ból gardła w oczywisty sposób świadczą o osłabieniu układu immunologicznego, który nie był w stanie zatrzymać infekcji. Jednak oprócz tak widocznych symptomów objawy spadku odporności mogą przybierać bardziej subtelną formę. Jeśli zauważysz u siebie któryś...
O konieczności zjadania śniadania – pierwszego i drugiego - nie trzeba już nikogo przekonywać. Posiłki te są szczególnie ważne w przypadku dzieci, dostarczają im bowiem „paliwa” na początek całego, pełnego wrażeń dnia. Wedle Instytutu Żywności i Żywienia śniadania powinny zapewnić około 30...
O ważnej roli mleka dla rozwoju dziecka i mocnych kości, mogliśmy usłyszeć na konferencji prasowej, która odbyła się w ramach programu "Mamy kota na punkcie mleka" w Warszawie. W panelu dyskusyjnym...
Tymczasem im częściej wywieszane są białe flagi w kwestii żywienia tym bardziej utrwalone zostają nawyki, które już towarzyszą dziecku przez całe życie. Wobec tego rodzi się pytanie czy trzeba zmuszać dziecko do przyjmowania nowych pokarmów? Absolutnie nie....
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak ważne jest zapobieganie próchnicy i jak duży wpływ ma ona na ogólny stan naszego zdrowia. Wiele osób bagatelizuje problemy z zębami i idzie do dentysty dopiero wtedy, gdy te zaczynają boleć. Wtedy w najlepszym wypadku czeka leczenie,...
O arytmii można mówić, gdy częstotliwość skurczów mięśnia sercowego wykracza poza bezpieczny zakres od 60 do 100 uderzeń na minutę. Nie bierze się tu pod uwagę naturalnego spadku tętna podczas snu oraz jego wzrostu w czasie wysiłku fizycznego. Zaburzenia rytmu serca najczęściej diagnozuje się z...
Złote mleko to niezwykły napój naturalnie wspierający odporność. To szczególnie ważne, gdy jest się mamą karmiącą - niedospaną, niedożywioną i wiecznie zmęczoną. Złote mleko postawi młodą mamę na równe nogi, doda energii i zadba o zdrowie. Na czym polega fenomen złotego mleka? Tajemnicą...
Kofeina w ciąży w zbyt dużej ilości może być szkodliwa dla rozwijającego się maluszka. Dlatego właśnie przyszłe mamy, których w czasie ciąży nie odstrasza zapach kawy i chcą się nią nadal delektować zamieniają klasyczną wersję na bezkofeinową. Kawa bezkofeinowa w ciąży...
Jeśli wyznajesz zasadę „zero waste” i nie lubisz marnować jedzenia to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Ogonki z czereśni, które zapewne do tej pory wyrzucałaś możesz wykorzystać! Zrób z nich napar i ciesz się jego prozdrowotnymi właściwościami.
Gdy nie działa prawidłowo, dochodzi do cofania się treści pokarmowej i tzw. zgagi, czyli nieprzyjemnego uczucia pieczenia i palenia w przełyku. Wraz ze wzrostem ciąży rosnąca macica coraz bardziej uciska na żołądek, co także może prowadzić do cofania się treści żołądkowych i nasilać objawy zgagi. Objawy...
Ogólnie można powiedzieć, że w czasie upałów najlepiej sprawdza się zdrowa i lekkostrawna dieta, czyli taka, jaką powinno się zachowywać na co dzień, ale nie zawsze udaje nam się o nią dbać. Czasem zdarzy się skorzystać z „gotowca” w supermarkecie lub zamówić coś na wynos....
Podawanie bobu bobasom nie wszystkim się podoba. Są zwolennicy szybkiego włączania go do diety niemowlaka, ale i przeciwnicy tego. Mimo, że niezwykle bogaty w substancje odżywcze, bób dla dziecka należy podawać dość ostrożnie i po specjalnym przygotowaniu. Od kiedy bób dla dziecka, aby było...
Podstawą właściwego odżywiania jest równowaga, umiar i rozsądek w doborze składników codziennych posiłków. Od tego jak jemy zależy nasze samopoczucie, stan naszego organizmu, to czy jesteśmy odporni na choroby. Istotnym składnikiem codziennej diety jest tłuszcz, który spełnia ważną rolę w prawidłowym...
Truskawki, banany, maliny, czereśnie tak można wymieniać w nieskończoność. Wiosna i lato obfitują w całe mnóstwo owocowych smaków, które są nie tylko pyszne i kusząco pachnące, ale też bardzo zdrowe. Tę właściwość owoców możesz wykorzystać zjadając je lub robiąc z nich...