Quiche – rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może...
1 litr mleka Pół kostki masła/margaryny. Szklanka cukru Cukier waniliowy 1 szklanka mąki krupczatki 3 żółtka. 5 paczek herbatników. 3/4 mleka zagotować z masłem, szklanką cukru i cukrem waniliowym. Żółtka, krupczatkę...
Tarta to rodzaj wypieku, na który składa się kruchy spód oraz nadzienie (zarówno słodkie jak i słone). Przepis na tartę: 200g mąki 100g masła mocno schłodzonego 1 jajko 2 łyżeczki cukru Ciasto trzeba...
Na każdy 1 kilogram truskawek potrzebujemy ok. 2 szklanek cukru (w zależności jak słodki dżem lubimy). Połowę truskawek (oczywiście umytych i przebranych) miażdżymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej do lodówki). Potem gotujemy to na małym ogniu i jak...