Jajka faszerowane tuńczykiem W czasie Świąt Wielkanocnych możemy pozwolić sobie na małe eksperymenty – nie tylko tradycyjne jajka z majonezem szybko znikają ze stołu. Warto przygotować specjalny farsz, który będzie pyszny i wyrazisty w smaku. Jajka faszerowane tuńczykiem...
Najwięcej witamin i mikroelementów zawierają owoce i warzywa, które dojrzewały w pełnym słońcu. Szkoda, że nie da się ich zjeść na zapas. Jest jednak metoda, która pozwoli zachować ich bogactwo na resztę na roku. Będziesz mogła przygotować z nich pyszne...
Najczęściej chorują na nią pacjenci cierpiący na różnego rodzaju choroby, których leczenie wymaga przyjmowania dużej ilości antybiotyków o działaniu ekspansywnym na cały organizm. Kandydoza wywoływana jest przez drożdżaki, głównie należące do grupy Candida albicans. Grzyby po dostaniu się do osłabionego...
Na te pytanie odpowie Monika Wójcik, położna i Ambasadorka kampanii społeczno – edukacyjnej „Położna na medal”. Może wydawać się, że w Święta Bożego Narodzenia kobieta w ciąży jest w o wiele lepszej sytuacji niż ta, która już urodziła i karmi piersią. To błąd....
Tradycja obchodzenia świąt Bożego Narodzenia w Polsce sięga XVIII wieku. Pielęgnujemy ją więc i przekazujemy dzieciom. Zwyczajów i symboli jest naprawdę wiele: charakterystyczne kolory, choinka, dzielenie się opłatkiem, kolędy, albo dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego...
Kamień w pralce to jedna z najczęstszych przyczyn ich psucia.W miarę upływu czasu i użytkowania naszych pralek w różnych jej częściach zaczynają osadzać się resztki proszków, płynów, brudów co powoduje, że w pralkach zaczyna tworzyć się pleśń, a nasze pranie nie pachnie już płynem czy proszkiem, ale...
Wigilia to dzień poprzedzający święta Bożego Narodzenia. W wieczór wigilijny po rozbłyśnięciu na niebie pierwszej gwiazdki, cała rodzina gromadzi się przy wigilijnym stole, aby podczas uroczystej...
W Polsce Wigilię obchodzimy od XVIII wieku. Przez kolejne lata jej forma ewaluowała. Wzbogacana była o kolejne potrawy. Tradycja nakazuje, aby było ich dwanaście, na pamiątkę dwunastu Apostołów.
Korzystaj z sezonu, kiedy są najtańsze i przygotuj z nich także przetwory na zimę. Patisony, kabaczki, cukinie i dynie, a także bakłażany, zielona brukselka oraz leśne grzyby wspaniale urozmaicą obiadowe dania, nie tylko w sezonie ale i przez resztę miesięcy.Zapiekanka z jesiennymi...
Niestety, tego rodzaju wyprawy są mocno obciążające dla organizmu i układu nerwowego. Jaką rolę odegrały adaptogeny w diecie astronautów? Adaptogeny a tolerancja na stres Adaptogeny to starannie wyselekcjonowane rośliny i grzyby, które wspierają człowieka...
Błędny tok myślenia mają Ci, którzy uważają, że w każdym polskim domu kolacja wigilijna ma to samo menu. W poszczególnych częściach kraju kanon ten potrafi wyglądać inaczej. Sprawdźcie, z jakich potraw na Wigilię słyną poszczególne regiony Polski. Jakie potrawy wigilijne je...
Kwiecień w tym roku nie rozpieszczał nas wysokimi temperaturami, choć zdarzały się cieplejsze dni. Kika dni deszczu pomogło jednak roślinom rozwinąć się, dlatego pojawiło się dość wysokie stężenie pyłków. Co pyli w maju 2022? Przede wszystkim drzewa i trawy. Ale warto również uważać...
Wydawać by się mogło, że sezon największych alergii już minął, a alergicy mogą odetchnąć z ulgą. Tymczasem okazuje się, że nie do końca. W listopadzie 2021 pylą bowiem głownie zarodniki grzybów mikroskopowych, a kalendarz pylenia wskazuje na jeszcze inne alergeny. Kalendarz...
Coraz gorsza jakość powietrza, jedzenia, stresujący tryb życia i ciągły bieg bez czasu na odpoczynek powodują, że ludzie cierpią na bezsenność, zapadają na depresję lub nerwice lękowe, mają symptomy...
Maluchy poznają świat między innymi przez dotyk. Wiele przedmiotów, które biorą do rąk, trafia także do buzi. Swoje ulubione zabawki dzieci potrafią zabierać wszędzie – do łóżka, ale też do przedszkola czy na podwórko. Jak mamy cały czas kontrolować czystość tych przedmiotów? Czy mamy strzepywać z...
Zamrażanie żywności to najlepszy sposób na zachowanie jej świeżości na dłużej oraz oszczędzenie sobie pieniędzy i nie wyrzucanie jedzenia. Zgodnie z zasadą „zero waste” wszystko da się wykorzystać w taki sposób, aby się nie zmarnowało. Dzięki temu nie tylko uchronisz swój...
Mleko z miodem dla dziecka to świetny domowy i naturalny sposób na ból gardła, kaszel i przeziębienie. Na pewno pamiętasz ten napój z dzieciństwa, jest on skuteczny również dla dorosłych. Naucz więc Twoje dziecko korzystania z dobrodziejstw natury i sięgania po sprawdzone...
Kuchnia włoska pozostaje od lat wierna tradycji, czerpie z dobrodziejstw swojego kraju oraz kreatywności kucharzy. Każdy region wyróżnia się własnymi specjałami, które można zjeść też w restauracjach w całej Polsce – np. pizzę w Tychach (https://www.pizzadominium.pl/lokale/tychy-c-h-r-city-point),...
Grzybami, które najczęściej atakują człowieka, są dermatofity wywołujące grzybicę naskórka, włosów i paznokci, drożdżaki atakujące błony śluzowe, skórę i paznokcie oraz (rzadziej) grzyby pleśniowe, które podobnie jak poprzednie rozwijają się na błonach śluzowych i skórze. Większość grzybów chorobotwórczych...
Łupież pstry – przyczyny Łupież pstry to powierzchowne zakażenie skóry, wywołane przez grzyba drożdżopodobnego (łac. malassezia furfur), który jest częścią naturalnej flory skóry, jednak może nadmiernie rozrastać się, powodując chorobę skóry. Grzyb ten najlepiej...