Firma Good Food Products Sp. z o.o. wycofuje 3 niżej wymienione partie wafli kukurydzianych ze względu na zanieczyszczenie surowca aflatoksynami. Firma poinformowała o sprawie Państwową Inspekcję Sanitarną oraz swoich odbiorców o konieczności wycofania wymienionych produktów, a także zamieściła ostrzeżenie...
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W jednej z partii produktu pn. „Bactitis kids” stwierdzono obecność niedeklarowanych w składzie bakterii Enterococcus faecium, Enterococcus gallinarum oraz zaniżonej w stosunku do deklarowanej w składzie zawartości bakterii...
W wyniku kontroli GIS jedna partia popularnych parówek dostępnych w sieci sklepów Biedronka, okazała się być zanieczyszczona bakteriami Listeria monocytogenes. GIS podaje, że chodzi o serię produktu „Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature”, 250 g, a spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria...
Pistacje są popularnymi orzechami, które nie dość, że są smaczne, mają do tego niezwykle dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Specjaliści podkreślają, że pistacje obniżają ciśnienie krwi i cholesterolu, wzmacniają też układ odpornościowy. Pistacje zawierają również między innymi witaminy E, B6, C,...
GIS wydał ostrzeżenie publiczne, w którym stwierdza przekroczenie dopuszczalnego limitu aflatoksyn w partii produktu Kresto Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g. Orzeszki ziemne – zarówno solone jak bez przypraw, są chętnie wykorzystywane jako przekąski, a także dodawane...
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu dostępnego w jednym z marketów. Spożycie sałatki jarzynowej zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Bakteriami Salomonelli,...
Główny inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności, po wykryciu zanieczyszczeń szkła w popularnych batonach. Wycofano niektóre partie batonów marki Vitanella, BA! i YEMGO ze względu na zanieczyszczenie surowca wykorzystanego do ich produkcji fragmentami szkła. Zanieczyszczone...
Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnie źródłem zatruć listeriozą w pięciu krajach w Europie: Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach chochli określonej w komunikacie poniżej. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to grupa związków chemicznych powszechnie wykorzystywanych...
W “Boczku wędzonym” marki Kraina Wędlin stwierdzono obecność groźnej bakterii – Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zakażonej ta bakterią prowadzi do groźnej choroby, zwanej Listeriozą -brzmi...
Niektórzy rodzice, chętnie organizują lub biorą udział ze swoimi niezaszczepionymi dziećmi w tzw. „ospa party” lub „odra party”. Ideą takich spotkań jest spowodowanie zarażenia się dzieci, z nadzieją na lekki przebieg choroby teraz, by uniknąć zachorowania w przyszłości. Główny Inspektorat Sanitarny...
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch. Co ważne, spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się...
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności w sprawie dobrowolnego wycofania produktu przez przedsiębiorcę w związku ze stwierdzeniem występowania bakterii Listeria monocytogenes w twarogu sernikowym. Ostrzeżenie dotyczy konkretnego produktu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej...
Zdarza się, że produkt, który zamierzamy spożyć ma małą plamkę pleśni. Chętnie byśmy odkroili ten kawałek, zjadając pozostałą część, ale okazuje się, że to może być poważny błąd. GIS wyjaśnia, dlaczego nie powinniśmy tak robić. GIS: Reszta produktu również jest spleśniała Mimo, że...
Już 22 lipca tego roku pojawił się pierwszy komunikat Głównej Inspekcji Sanitarnej dotyczący partii Rizi, Oleju z ryżu. Badania przeprowadzone przez władze austriackie wykazały bowiem, iż w partii tego oleju przekroczono najwyższy dopuszczalny poziom estrów glicydowych (2779 ± 1034 µg/kg). Główny...
Widok dzieci pluskających się, albo wręcz czasem kąpiących w miejskich fontannach w letnie dni, nie należy do rzadkości. Jednak rodzice powinni pamiętać, że nie jest to najbezpieczniejszy dla maluchów sposób na ochłodę i może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Fontanny – kąpiel w nich jest...
W wyniku kontroli urzędowej Inspekcji Weterynaryjnej wykryto bakterię Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka. Mięso...
Kaszki dla dzieci są jednym z najpopularniejszych produktów kupowanych przez mamy na początku rozszerzania diety. Niemowlaki je uwielbiają, często korzystają z nich nawet mamy dzieci wczesno przedszkolnych. Kaszki dla dzieci są szybki i łatwe do przygotowania, a poza tym zapewniają maluchom wiele...
W związku z tym, że statystycznie zaledwie co trzecie dziecko zachowuje aktywność fizyczną na zadowalającym poziomie, tym ważniejszy dla zdrowia małego ucznia staje się wybór odpowiedniego plecaka oraz użytkowanie go we właściwy...
Latem dziecko potrzebuje więcej płynów niż zawsze, a szczególnie w upalne i ciepłe dni. Pamiętajmy również, że metabolizmu dziecka jest nieco szybszy, niż u osoby dorosłej, dlatego odwodnienie u malucha może się pojawić bardzo szybko. Jak rozpoznać odwodnienie u dziecka i jak mu zapobiegać? Odwodnienie...