paź
2015 | ||||||
Mo | Tu | We | Th | Fr | Sa | Su |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
![]() |
KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 180965 |
Nadesłane przez: Dunia
dnia 01-10-2015 16:58
W lesie mnóstwo grzybów. Ludzie niosą je koszami. A mnie jest żal. Bo mój mąż nie lubi grzybów jeśc ani zbierać. A ja uwielbiam i jedno i drugie.
A więc zrobiłam dzisiaj pierogi z farszem pieczarkowym. Na zasadzie : jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.
Składniki:
Ciasto tradycyjnie :
500dag mąki, 1 jajko, 1 łyżka masła i 1/2 szklanki ciepłej wody.
Farsz :
500dag pieczarek drobno pokrojonych
3 średnie cebule
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić i opłukać. Nie trzymać długo w wodzie.
Osuszone w ręczniku papierowym drobno pokroić.
Cebulę pokroić też drobno i przesmażyć na maśle.
Dodać pieczarki i smażyć do momentu gdy wyparuję woda.
Do ostudzonych pieczarek dodać bułkę tartą i wymieszać dokładnie.
Z ciasta wykrawać krążki, umieścić łyżeczką farsz i zawinąć.
Wkładać do wrzącej wody, gotować na mniejszym ogniu i gdy wypłyną pogotować 2 minuty i wyjąć.
Polać usmażonymi skawrkami z boczku i z cebulką. Można dodać troszkę masła . Będzie jeszcze lepszy smak i ciut więcej tłuszczu.