![]() |
Na początek dniaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 9, liczba wizyt: 21030 |
Nadesłane przez: Katarzyna Podbielska
dnia 31-05-2012 22:29
Kuchnia tętni życiem. Z rana pachnie kawą z ekspresu, gotowaną owsianką. Po południu z garnka wydobywa się zapach curry dodanego do potrawki z kurczaka, a wieczorkiem aromat płatków róży w zaparzonej zielonej herbacie. W mojej kuchni od dzis będzie się unosił zapach kiszonych ogórków w słoju, ponieważ te małe ogóreczki nastawiłam na małosolne. Już za kilka dni będziemy chrupać aromatyczne, podkiszone ..... Oprócz tej puli aromatów raz na kilka dni z piekarnika ulatnia sie piękny aromat pieczonego chleba dla całej rodzinki. Życzę wszystkim bogactwa aromatów w swoich kuchniach.
Nadesłane przez: Katarzyna Podbielska
dnia 31-05-2012 11:36
Odkrywam na nowo naszą poczciwą kalarepkę. Do tej pory stosowałam ją w stanie surowym, czyli obierałam ze skórki i chrupałam. Podczas ostatniej wizyty na rynku dowiedziałam się , że kalarepka doskonale smakuje na ciepło. Oczywiście musiałam zaspokoić swoją ciekawość i w domciu na obiad zaserwowałam te warzywo.
Oto najprostszy przepis na gotowaną kalarepkę: 3 sztuki, koper, masło, sól i pieprz. Obraną i drobno pokrojoną kalarepkę wrzucam do garnka i zalewam wodą, dodaję odrobinę masła i soli . Czas duszenia około 15 minut, dalej dodaję drobno posiekany koper, pieprz do smaku. Coś wspaniałego! Bardzo fajny dodatek do mięs, do ryżu, kaszy jaglanej.
Smacznego