Blogi »
Co się dzieje w kuchni i nie tylko
-
Nadesłane przez: jkm
dnia 24-02-2010 21:31
składniki:
1 duży bakłażan
1 kostka bryndzy (można w realu albo makro dostać)
1 doniczka świeżej bazylii
1 duża cebula
2 duże dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów
oliwa z oliwek do smażenia
sól, cukier , sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, pokroić na podłużne plastry około 1 centymetra,wrzucić na sito i obficie posypać solą. Zostawić na 30 minut. Po czasie tym osączyć w ręczniku papierowym. Obsmażyć bakłażany z obu stron na beztłuszczowej patelni.Każdy plaster ,gdy przestygnie posmarować roztartą bryndzą a na brzegach ułożyć po pięć listków bazylii i zwinąć.
Oliwę rozgrzać i wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć na złoty kolor,dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.Dusić około 5-7 minut doprawić solą i cukrem bądź sokiem z cytryny do smaku. Pomidorowy sos przełożyć do naczynia żaroodpornego ,ułożyć na nim roladki z bakłażana i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Smakować :)
Ja uwielbiam to połączenie bryndzy bakłażana pomidorów i bazylii.
-
Nadesłane przez: jkm
dnia 24-02-2010 21:05
Już od rana było zaplanowane, że obiadu nie będzie bo sama w domu będę dzieciaki w szkole zjedzą to jakoś mi się nie chciało robić i dzień bardzo zorganizowany był.
Najważniejszy punkt dnia to były odwiedziny u Emi i Ptryka. Naprawdę fajnie było w realu posiedzieć i pogadać bo można więcej wtedy informacji wymienić niż przez internet, i tak fajnie się piło herbatkę jedną i drugą. A potem przyszła godzina na wyjście do lekarza Patryka więc trzeba było się rozstać. Ale na zakończenie Patryk tak pięknie zrobił pa pa i taki uśmiech do tego dołączył ,że było to niezapomniane. Musimy częściej się spotykać i to w większym gronie.
W ciągu dnia tyle się u mnie działo , że nie było mowy o gotowaniu. Ale otrzymałam telefon z pewną propozycją, Marta to przez ciebie bo bloga o jedzonku zaczęłam pisać i chyba nie tylko, ale jak ta propozycja wyjdzie to Wam napiszę o co chodzi.
Więcej mi się dzisiaj nie chce pisać idę oglądać filmy.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku