lip
2016 | ||||||
Mo | Tu | We | Th | Fr | Sa | Su |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 254777 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 24-07-2016 15:46
Wiadomo, że obiad a szczególnie niedzielny musi zakończyć się deserem.
Dzisiaj przygotowałam sałatkę owocową.
Składniki:
Na dzień dzisiejszy ( zmieniają się one w zależnoścod zapasów w lodówce)
Jabłko
Nektarynka
Banan
Jogurt
Cukier puder z wanilią.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone owoce bez skórek( dotyczy jabłek i nektarynki, bo banany to oczywista) kroimy na małe kawałki .
Dokładamy gęsty jogurt
Posypujemy cukrem pudrem . Ja mam taki w słoiku z pokrojoną laską wanilii.
Nie wkładam sałatki do lodówki. Muszę czuć smak i aromat.
Nadesłane przez: Dunia dnia 24-07-2016 15:40
Lato jest cudowną porą roku. Plony z działki pozwalają na zdrowe odżywianie się. Bez chemii i wspomagaczy wzrostu. Czasem są to plony niższe niż się spodziewamy. Ale o niebo zdrowsze i smaczniejsze.
Teraz jest czas fasolki szparagowej, którą przrabiam na rózne sposoby.
Dzisiaj proponuję Wam prostą sałatkę:
Sałatka z fasolki szparagowej i kalafiora.
Składniki:
W dowolnych ilościach lecz proporcjonalnych.
Fasolka szparagowa zielona i żółta ugotowana al'dente.
Kilka różyczek ugotowanego al'dente.
2 garście startego oscypka.
1 ząbek czosnku.
Garść posiekanego koperku
Mix pestek ( słonecznik, dynia , pinia) lub( słonecznik, dynie, sezam)
Kilka łyżek oleju słonecznikowego.
Sól i pieprz świeżo zmielony.
Sposób przygotowania:
Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki
Kalafior dzielimy na różyczki. Dodajemy na końcu .
Czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Musi być.
Fasolkę mieszamy z czosnkiem i olejem.
Dodajemy oscypek.
Solimy i dodajemy pieprzu i koper.
Mieszamy i na koniec dodajemy kalafior .
Jeszcze lekko zamieszamy i posypujemy ziarnami.