Gorący romans z czekoladą

Składniki

80-100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
150 ml śmietanki 36%
1 łyżka mleka
4-5 cząstek pomarańczy pozbawionych otoczki - sam miąższ
1 łyżka cynamonu
1 łyżka rumu
1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi słodzić mocniej)

Sposób przyrządzenia

Roztapiamy czekoladę na parze (czyli: do dużego rondla wlewamy wodę i gotujemy, do małego rondelka ładujemy czekoladę i umieszczamy go na sitku albo innej konstrukcji nad wrzącą wodą).

Dodajemy mleko i mieszamy, następnie wrzucamy rozdrobniony miąższ pomarańczy (można zostawić trochę do dekoracji). Sypiemy cynamon, mieszamy - cały czas na parze. Dodajemy śmietankę i - ojej, co za niespodzianka! - znów mieszamy. Na końcu dolewamy rumu.

Gdyby czekolada wyszła za gęsta, można to wyregulować dodając odrobinę mleka. :) Ale to już kwestia gustu. :D

To idealny poprawiacz nastroju i odganiacz smutku. Fakt, kaloryczny, ale raz na jakiś czas każdy musi zgrzeszyć, czyż nie? ;) 

Smacznego. :)