Żurek z klopsikami i jajkiem.

Składniki

Wywar:
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 małego selera
zielona część pora
1 cebula
łyżka mrożonego lubczyku ( lub suszonego)
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu naturalnego
3 liście laurowe
szczypta gałki muszkatołowej
Sól i pieprz ziołowy do smaku.

Sposób przyrządzenia

Oczyszczone warzywa gotujemy z przyprawami do miękkości.
Przecedzamy przez sito.
Na wywarze gotujemy gałeczki z mięsa  mielonego przygotowanego w taki sam sposób jak na kotlety. (Patrz przepis na kotlety mielone). Mięso może być wieprzowe ale też może być drobiowe.
Ugotowane gałki wyjmujemy z zupy.
Przygotowujemy barszcz biały i żurek "Winiary" zgodnie z przepisem.
Rozrobiony z wodą barszcz i żurek dodajemy do wywaru powstałego z gotowania gałek.
Jeśli chcemy zabłysnąć to używamy żurku w butelce. Zupa będzie bardziej kwaśna i nie zawiesista.
Gotujemy 5 minut. Do lekko ostudzonej zupy wlewamy śmietankę , dodajemy gałki .
Oddzielnie podajemy na talerzu tłuczone ziemniaki okraszone boczkiem przesmażonym z cebulką. Ja boczek dodaję do garnka i mieszam go dokładnie z ziemniakami.
Żurek podaję z pokrojonym na ósemki jajkiem i posypuję zieloną pietruszką.