Rozgrzewający rosół zimowy.

Składniki

1/2 kadłubka z wyfiletowanego kurczaka, kości z udek, szyjka, lotki. W wersji wzbogaconej 1/4 szponderka wołowego i 1 wątróbka z kurczaka.
2 marchwie,
1 mały korzeń pietruszki
zielona część pora
1/2 małego selera + łyżka zamrożonych liści selera
1 kawalek około 2cm obranego imbiru pokrojonego w plastry
1 mała cebula nieobierana z łusek. ( pierwszą warstwę można zdjąć, bo jest zabrudzona
Kawałek włoskiej kapusty ( można dodać łodyżki brokułów lub kalafiora lub głąb białej kapusty)
Kilka zamrożonych łodyżek kopru
dużą łyżkę zamrożonego lubczyku
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu naturalnego
gałka muszkatołowa na końcu noża
3 liście laurowe
sól do smaku.

Sposób przyrządzenia

Części z kurczaka + szponder + wątróbka zalewamy wodą.

Gdy woda zagotuję się wylewamy na cedzak i przepłukujemy zimną wodą. 

Ponownie wkładamy do garnka , dodajemy warzywa i przyprawy i sól.

Doprowadzamy do zawrzenia i zmniejszamy dopływ ogień albo moc .

Wolno gotujemy prze około 2 godziny.

Dy rosól już jest klarowny a mięsko miękkie, cedzimy przez gęste sito rosól do innego garnka. Możemy potem wlać do umytego garnka w którym wywar się gotował.

Ja nigdy nie solę rosołu po ugotowaniu. Bardzo często zdarzyło mi się, ze zmętnial. 

Marchewkę z rosołu opłukuję i kroję na talarki. Siekam zieloną pietruszkę. Podaję w osobnych miseczkach. Nie wszyscy kochają marchewkę i zieleninę.

Rosól podaję bardzo gorący z cienkim makaronem lub ryżem. Ale najlepszy jest z makaronem mojej roboty. 


Smacznego!!!