Chrupiące gofry z truskawkami

Składniki

1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 jajo
pół łyżeczki proszku dopieczenia
szczypta soli
2 łyżki oleju
dwie łyżki cukru
świeże truskawki
cukier

Sposób przyrządzenia


Mleko wlewamy do miski, dodajemy żółtko, mąkę łaczymy z proszkiem do pieczenia dodajemy
do miski, sól,olej i cukier.Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę.
Białko ubijamy aż zesztywnieje, delikatnie łączymy z ciastem.Odstawiamy na ok.20 minut
do lodówki.Ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy az gofry zaczną robić się złociste
(ok 4 minut).

Sos:Truskawki wrzucamy na patelnię,obsypujemy cukrem,mieszamy co jakiś czas tak aby
truskawki nie przypaliły się. Gofry polewamy skarmelizowanymi truskawkami i sosem.
Niebo w gębie gwarantowane;-)


SmaczneGO

Polecam deser na zbliżające się Walentynki.