Frittata

Składniki

Składniki:
7 jaj
czerwona papryka
1 cukinia
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
100 g boczku wędzonego
150 g sera gouda
4 plastry szynki prosciutto
olej wielkopolski do smażenia
sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Warzywa dokładnie myjemy,paprykę kroimy w kosteczkę,cukinię w plasterki,cebulkę w piórka,czosnek przecisnąć przez praskę.Patelnię rozgrzewamy wrzucamy warzywa i smażymy,następnie dodajemy boczek pokrojony w kosteczkę oraz szynkę prosciutto,smażymy jeszcze przez kilka minut(uważać aby nic się nie przypaliło). Rozmącone jaja doprawić solą oraz pieprzem ,dodać starkowany ser,dokładnie połączyć ze sobą składniki,wlać wszystko do warzyw,smażyć przez ok 7 minut aż jaja się zetną(pamiętajcie aby na patelni było dość sporo oleju bo bez niego wszystko się przypali) ,przerzucić masę na drugą stronę(można pomóc sobie przerzucając frittatę z patelni na talerz,później z talerza na patelnię),druga stronę smażyć przez ok 3 minuty.Podawać na ciepło.

SmaczneGo