Boeuf Stroganow

Składniki

50 dag polędwicy wołowej
50 dag łopatki wieprzowej
3 duże cebule
0,5 szkalnki oliwek
400 g pieczarek
5 ogórków kiszonych
olej
300ml bulionu wołowego
pół szklanki śmietany
3 łyżki musztardy
3 łyżki przecieru pomidorowego
łyżka mąki
pieprz i sól do smaku
świeży koperek i natka pietruszki

Sposób przyrządzenia


Mięso myjemy i kroimy w cienkie paseczki, obtaczamy w mące. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki oliwki kroimy na drobno, ogórki kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, gdy zmięknie przekładamy do rondla. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, gdy woda odparuje doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż się zrumienią, przekładamy do rondla z cebulą. Na patelni rozgrzewamy olej, mięso smażymy aż się zarumieni, przekładamy do rondla. Składniki dobrze łączymy ze sobą, dodajemy bulion i zagotowujemy. Dodajemy musztardę,przecier oliwki i ogórki i chwilę gotujemy przez ok 20 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja potrawę podaję z świeżym pieczywem lub w chlebie. Po nałożeniu na talerze danie przybieramy natką pietruszki i świeżym koprem.

SmaczneGo

Wspaniała potrawa idealna na różnego rodzaju imprezy.Polecam