FANTAZJA NA TEMAT PIERNIKÓW

Składniki

Składniki - ciasto:
30 dag mąki pszennej,
1 jajo,
pół szklanki ciepłego mleka,
12 dag cukru,
3 duże łyżki miodu gryczanego,
1 łyżka kakao,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka sody,
3 płaskie łyżki gotowej mieszanki przypraw do piernika,

Składniki - do ozdoby:
czekoladowe polewy biała i brązowa,
lukier (cukier troszkę gorącej wody)

Sposób przyrządzenia

 

Podgrzewamy w rondelku miód i dodajemy do mąki, szybko mieszamy na jednolitą masę. Do tej masy dodajemy sodę, kakao, cukier do wypieków oraz przyprawę do pierników i wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło i wbijamy jajko i ponownie mieszamy i dolewamy ciepłe mleko. Dokładnie wymieszane ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i wyrabiamy je do gładkości. Kolejny krok to rozwałkowanie ciasta na grubość około 4 mm. Teraz następuje etap w który znacznie aktywniej mogą się włączyć nasze dzieci, mianowicie wycinamy przy pomocy foremek dowolne kształty lub lepimy je ręcznie, z okazji świąt proponuję głównie kształty gwiazdek i choinek. Pierniczki przekładamy na blachę do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy 15 min.

Gotowe pierniki dekorujemy wedle naszej fantazji głównie polecam czekoladowe polewy i lukier, w tym celu wykorzystać możemy również domowe konfitury i specjalnie w tym celu przygotowane posypki.

Smacznego i dobrej, słodkiej zabawy!