Paseczki kurczaka w sezamie z dipem czosnkowym

Składniki

-3 piersi z kurczaka
- 1 cup sezamu
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki mleka
- pieprz, sól, sól czosnkowa
- oliwa z oliwek( ewentualnie olej)

Składniki na dip:

- majonez
- śmietana 18%
- ząbki czosnku

Sposób przyrządzenia


Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokroić w ok. 2,5 cm paseczki. Przełożyć do miski. Następnie doprawić solą i pieprzem oraz według uznania przyprawami. Dokładnie wymieszać. Delikatnie opruszyć mąką.
  2. Paseczki zanurzać w mleku, wymieszanym z jajkiem, następnie obtoczyć w sezamie
  3. Smażyć na rozgrzanej oliwie lub oleju na złoty kolor. Po 3 minuty z każdej strony.
  4. Rozetrzeć ząbki czosnku lub bardzo drobno pokroić, przełożyć do miski dodając kilka łyżek stołowych gęstego majonezu np Hellman's. Następnie dodać ok. 3 łyżek śmietany i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do lodówki. Według smaku do dipu można dodać zioła- bazylię, oregano, zioła prowansalskie. 
   Kawałki kurczaka podawać osobno z przygotowanym dipem.Smacznego:){#thumbsup}