Tort makowy z białą czekoladą

Składniki

Ciasto:
4 jajka,
12 dag mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
płaska łyżka proszku do pieczenia,
20 dag maku,
15 dag cukru pudru,
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
2 łyżki zmielonych migdałów.

Krem:
4 łyżki kwaśnego dżemu,
szkl. śmietanki 30%,
300g białej czekolady,
łyżka cukru pudru.

Sposób przyrządzenia

1. Białka ubić z cukrem pudrem, dodać żółtka. Wymieszać ze skórką pomarańczową i migdałami. Dodać mąki zmieszane z proszkiem i makiem. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.

2.  Czekoladę połamać na kawałki, zmiksować przy użyciu blendera. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać czekoladę, delikatnie wymieszać. 1 blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć część kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Resztą kremu udekorować wierzch i boki ciasta. Dowolnie przyozdobić.