Kurczak w migdałach

Składniki

4 dag suszonych prawdziwków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 ml mleka
40 dag piersi z kurczaka
4 białka
sól
pieprz
4 łyżeczki mąki
płatki migdałowe

Sposób przyrządzenia

1.Prawdziwki mocz w wodzie około 30 minut.Mięso umyj,osusz,podziel na 4 porcje.Białka roztrzep z solą i pieprzem.Porcje kurczaka panieruj kolejno w mące,białkach i płatkach migdałowych,Na rozgrzanym oleju smaż kurczaka z obu stron na złty kolor.

2.Przełóż do żaroodpornej formy,wstaw na 15 minut do ciepłego piekarnika 150 stopni C.Przygotuj sos:mąkę rozprowadź niewielką ilością wody,w której moczyły się grzyby.Prawdziwki osącz,pokrój.Zalej mlekiem i gotuj.Na koniec zagęść rozrobioną mąką.Dopraw solą i pieprzem.porcje kurczaka polej sosem.