Chłodnik w kalarepie

Składniki

1 kg pomidorów
2 srednie cebule
2 zabki czosnku
4 łyżki siekanych świeżych ziół:bazylii,tymianku,natki pietruszki
sól
pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
1 pojemniczek kiełek z lucerny
5 kalarepek

Sposób przyrządzenia

1.Z kalarepek odetnij wierzchy,wydrąż środki .Sparz je we wrzatku,a następnie schłodź w zimnej wodzie ,aby nie straciły koloru.
2.Pomidory sparz i obierz ze skórki,po czym pokrój na ćwiartki i dokładnie wykrój gniazda.
3.Cebulę drobno posiekaj,czosnek przecisnij przez praskę i rozetrzyj ze solą.
4.Pomidory zmiksuj na gładko z miąższem kalarepki i oliwą.Nastepnie dodaj drobno posiekane zioła,dopraw do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wymieszaj.Nalewaj do wydrążonych kalarepek,udekiruj kiełkami lucerny.