Kokosowa szarlotka

Składniki

Ciasto kruche : 3 szklanki mąki , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , 3/4 szklanki cukru , 5 żółtek , 20 dag margaryny , łyżka oleju , szczypta soli , cukier waniliowy . Masa jabłkowa : 1 kg jabłek , galaretka pomarańczowa . Beza : 5 białek , 3/4 szklanki cukru , szczypta soli , 20 dag wiórek kokosowych , łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego .

Sposób przyrządzenia

Zagnieść kruche ciasto , przez godzinę schłodzić w lodówce . Rozwałkować , wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą bleachę , nakłuć widelcem , posypać bułką tartą . Jabłka obrać , zetrzeć na grubej tarce , wymieszać z galaretką pomarańczową , wyłożyć na ciasto . Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli . Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier . Jak piana będzie bardzo sztywna i lśniąca dodać wiórki i budyń . Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką . Bezę ułożyć na podpieczone ciasto , piec jeszcze 15 minut . SMACZNEGO !!!