Filet wieprzowy z orzechami

Składniki

600 g wieprzowiny
sól
pieprz
2 łyzki oleju
80 g orzechów włoskich
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyzki posiekanych borówek
puszka kruszek
2 łyzki masła
1 łyzka miodu
Na sos:
150 g sera pleśniowego
3 łyzki twarożku śmietankowego
50 ml śmietany

Sposób przyrządzenia

1.Pokrój ser pleśniowy na kawałki.Wymieszaj z twarozkiem i śmietaną,lekko podgrzej.Gdy ser się rozpuści,zdejmij garnek z ognia.
2.Mięso natrzyj solą i pieprzem.Podsmaż ze wszystkich stron.Pozgrzej piekarnik do 140 stopni C .Owiń mięso folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut.

3.Odcedź gruszki i pokrój w kolumny.Rozpuść masło na patelni,dodaj miód i gruszki.Smaż kilka minut,mieszając.Posiekaj orzechy na kawałki.Wylej po kilka łyzek sosu serowego na talerze,rozłóż gruszki.Pokrój wieprzowinę w plastry i nałóż na sos.Udekoruj szczypiorkiem,borówkami i orzechami.